Zamatová roláda (aj pre celiatikov)

Zanechá vám na jazyku jemnú chuť ako zamat. Túto roládu sa určite oplatí vyskúšať. A čo je plus, môžu ju aj celiatici.

Čokoládová roláda Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo budeme potrebovať?

Cesto:

  • 6 vajec
  • 5 PL práškový cukor
  • 3 PL kakao
  • trošku prášku do pečiva (na špičku noža)

Postup

Bielky oddelíme o žĺtkov. Bielky vyšľaháme s cukrom, pridáme prášok do pečiva, kakao a postupne vmiešame žĺtky. Pečieme na papieri alebo na fólii vo vyhriatej teplovzdušnej rúre (175 °C asi 7-10 minút). Upečené zrolujeme na vlhkej utierke.

Plnka:

  • 200 ml mlieko
  • 1 žĺtok
  • 3 PL múky PROMIX UNI
  • 250 g maslo
  • 7 PL práškový cukor
  • 2-3 PL kakao
  • 1 balíček vanilínový cukor

Postup

Žĺtky, múku rozmiešame v mlieku a uvaríme krém. Necháme vychladnúť a postupne vmiešame 250 g masla. Plnku rozdelíme na dve časti. Do jednej časti plnky pridáme 5 PL práškového cukru, 2-3 PL kakaa. Do druhej polovici plnky pridáme 2 PL práškového cukru, 1 balíček vanilínového cukru. Roládu rozbalíme natrieme najskôr tmavou a potom svetlou plnkou (natierame plnku na plnku). Roládu zrolujeme, uložíme na 2-3 hodiny do chladu, polejeme čokoládovou polevou, opäť necháme krátko schladiť a servírujeme.

Poznámka: čokoládovú polevu dáme navrch, keď sa roláda dobre spojí s plnou, aby poleva pri tuhnutí nepopraskala. Ak nám ostane krém, tak roládu natrieme krémom a posypeme strúhanými orechmi, vtedy nemusíme dávať čokoládovú polevu.


Bude vás zaujímať: Celiakia - praktické rady k príprave diétnych pokrmov