Zamatová roláda (aj pre celiatikov)
Zdroj foto: Shutterstock.com
Čo budeme potrebovať?
Cesto:
- 6 vajec
- 5 PL práškový cukor
- 3 PL kakao
- trošku prášku do pečiva (na špičku noža)
Postup
Bielky oddelíme o žĺtkov. Bielky vyšľaháme s cukrom, pridáme prášok do pečiva, kakao a postupne vmiešame žĺtky. Pečieme na papieri alebo na fólii vo vyhriatej teplovzdušnej rúre (175 °C asi 7-10 minút). Upečené zrolujeme na vlhkej utierke.
Plnka:
- 200 ml mlieko
- 1 žĺtok
- 3 PL múky PROMIX UNI
- 250 g maslo
- 7 PL práškový cukor
- 2-3 PL kakao
- 1 balíček vanilínový cukor
Postup
Žĺtky, múku rozmiešame v mlieku a uvaríme krém. Necháme vychladnúť a postupne vmiešame 250 g masla. Plnku rozdelíme na dve časti. Do jednej časti plnky pridáme 5 PL práškového cukru, 2-3 PL kakaa. Do druhej polovici plnky pridáme 2 PL práškového cukru, 1 balíček vanilínového cukru. Roládu rozbalíme natrieme najskôr tmavou a potom svetlou plnkou (natierame plnku na plnku). Roládu zrolujeme, uložíme na 2-3 hodiny do chladu, polejeme čokoládovou polevou, opäť necháme krátko schladiť a servírujeme.
Poznámka: čokoládovú polevu dáme navrch, keď sa roláda dobre spojí s plnou, aby poleva pri tuhnutí nepopraskala. Ak nám ostane krém, tak roládu natrieme krémom a posypeme strúhanými orechmi, vtedy nemusíme dávať čokoládovú polevu.
Bude vás zaujímať: Celiakia - praktické rady k príprave diétnych pokrmov