Patizónové kocky so strateným vajcom

Patizón je jednou z odrôd tekvíc. Ako všetky tekvice, je plný vitamínov a minerálov. Medzi tie najvýznamnejšie patrí železo či draslík. Patizón má nízky obsah sodíka, čo ho predurčuje na dobrú zložku potravy pre ľudí, ktorí trpia srdcovo-cievnymi problémami alebo ochoreniami obličiek.

Patizónové kocky so strateným vajcom Zdroj foto: súkr.archív

Samozrejme, ako aj ostatné tekvice, obsahuje málo sacharidov, a preto je vhodný napríklad pri redukčných diétach, ako ľahká večera či ako vhodná potravina pre diabetikov. Okrem iného pomáha odstraňovať škodliviny z čriev, odporujú trávenie a regenerujú organizmus. Patizón v kombinácii vajíčkom môže byť napríklad už spomínaná výborná ľahká večera.`

Čo budeme potrebovať?

  • 1 patizón
  • 1 PL olivový olej
  • soľ
  • bylinková zmes (napr. zmes bylinkové maslo alebo provensálske korenie)
  • 1 vajce
  • 1PL ocot

Postup

Patizón si ošúpeme a nakrájame na kocky. Na panvici si zohrejeme 1 P olivového oleja, pridáme patizónové kocky soľ a bylinkovú zmes a premiešame. Na miernom ohni a občasnom premiešaní orestujeme na panvici zhruba 10 minút do zmäknutia. Patizónové kocky sú hotové, zostáva nám už len pripraviť stratené vajce. Do menšieho kastrólika si dáme zvrieť vodu spolu s 1 PL octu a ½ ČL soli. Keď voda vrie, spravíme do nej pomocou lyžice vír a do víru vhodíme vajce. Varíme ešte zhruba 2 minúty a potom vajce opatrne vyberieme lyžicou z vody. Na tanier naservírujeme patizónové kocky a na vrch položíme stratené vajce.

Výživové hodnoty (150 g patizónu a 1 vajce a 1 PL olivového oleja)

  • 226 Kcal
  • 8 g B
  • 2 g S
  • 19 g T