Krémová polievka z kvaky (vhodné pri nízkocholesterolovej diéte)

Kvaka opäť zažíva svoju renesanciu. Je bohatým zdrojom vlákniny a vitamínu C. Kvaka so zemiakmi, kapustou, mrkvou a petržlenom patrí k najstarším potravinám konzumovaných našimi predkami. Oplatí sa vyskúšať aj túto chutnú polievočku. Je výborná tiež pre ľudí so zvýšenou hladinou cholesterolou v krvi.

Krémová polievka z kvaky Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo budeme potrebovať?

  • 300 g kvaka (koreňová zelenina jemne korenistá, chutí ako mix repy a kapusty)
  • 250 g zemiaky
  • 1 kus väčší koreň petržlenu
  • 2-3 kusy mrkvy
  • 1 menší pór
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 1 malá feferónka soľ
  • 3 PL slnečnicový olej
  • 500 ml zeleninový vývar
  • 200 ml nízkotučné mlieko

Postup

Pór očistíme a pokrájame na kolieska a podusíme na oleji, pridáme nadrobno nakrájané zemiaky, kvaku, petržlen a mrkvu, premiešame, chvíľu spolu podusíme a zalejeme vodou, iba toľko, aby bola zelenina zaliata asi 0,5 až 1 cm. Pridáme mleté čierne korenie, feferónku a varíme asi 25 minút. Dolejeme zeleninový vývar, ochutíme prelisovaným cesnakom a oreganom a opäť povaríme. Jednu tretinu zeleniny odoberieme, rozmixujeme, vrátime späť do polievky, nakoniec podľa potreby pridáme nízko tučné mlieko, iba toľko, aby bola polievka krémová. Servírujeme ozdobené zelenou petržlenovou vňaťou.


Bude vás zaujímať:

Nízkocholesterolová diéta - praktické rady k stravovaniu