Karfiolové rizoto – „karfioloto“

Klasické rizoto pozná každý. Na ryži nie je nič zlé, ale predsa len, obsahuje sacharidy. Pokiaľ by ste sa radi vyhli sacharidom, napríklad chcete niečo ľahké na večeru, skúste si pripraviť toto nízko – sacharidové „karfioloto“. Základom je výživný karfiol.

Karfiolové rizoto Zdroj foto: súkr. archív

Obsahuje mnoho vitamínov a podľa najnovších štúdií ľudskému organizmu poskytuje značnú ochranu proti srdcovým ochoreniam, rakovine (hrubého čreva), cukrovke a aj reumatickej artritíde. Je účinný napríklad aj pri liečbe močového traktu a obličiek. Navyše sa odporúča konzumovať hlavne v zimnom období.

Čo budeme potrebovať (cca 2 porcie)?

  • ½ hlávky karfiolu
  • 1 PL olivový olej
  • soľ
  • čierne korenie, bylinková zmes korení
  • 200 g kuracích pŕs
  • 150 g mrazenej zeleniny (hrášok, mrkva, kukurica)
  • 1 malá cibuľa

Postup

Kuracie mäso si umyjeme, pokrájame na kocky, osolíme, okoreníme, posypeme bylinkovou zmesou a osmažíme na olivovom oleji zhruba 3 minútky. Potom pridáme mrazenú zeleninu a dusíme 15 minút, kým bude zelenina mäkká a mäsko šťavnaté. Karfiol si rozdelíme na ružičky a v mixéri ho pomixujeme na „ryžu“. Túto „ryžu“ trošku osolíme, dáme na panvicu, kde sme si osmažili na olivovom oleji malú cibuľku. Chvíľu orestujeme a potom prikryjeme pokrievkou a dusíme zhruba 10-15 minút. Nakoniec pridáme mäso so zeleninou, všetko premiešame a podávame.

Výživové hodnoty (1 porcia)

355 kcal
34 B
30 S
12 T