Karfiolové rizoto – „karfioloto“
Zdroj foto: súkr. archív
Obsahuje mnoho vitamínov a podľa najnovších štúdií ľudskému organizmu poskytuje značnú ochranu proti srdcovým ochoreniam, rakovine (hrubého čreva), cukrovke a aj reumatickej artritíde. Je účinný napríklad aj pri liečbe močového traktu a obličiek. Navyše sa odporúča konzumovať hlavne v zimnom období.
Čo budeme potrebovať (cca 2 porcie)?
- ½ hlávky karfiolu
- 1 PL olivový olej
- soľ
- čierne korenie, bylinková zmes korení
- 200 g kuracích pŕs
- 150 g mrazenej zeleniny (hrášok, mrkva, kukurica)
- 1 malá cibuľa
Postup
Kuracie mäso si umyjeme, pokrájame na kocky, osolíme, okoreníme, posypeme bylinkovou zmesou a osmažíme na olivovom oleji zhruba 3 minútky. Potom pridáme mrazenú zeleninu a dusíme 15 minút, kým bude zelenina mäkká a mäsko šťavnaté. Karfiol si rozdelíme na ružičky a v mixéri ho pomixujeme na „ryžu“. Túto „ryžu“ trošku osolíme, dáme na panvicu, kde sme si osmažili na olivovom oleji malú cibuľku. Chvíľu orestujeme a potom prikryjeme pokrievkou a dusíme zhruba 10-15 minút. Nakoniec pridáme mäso so zeleninou, všetko premiešame a podávame.
Výživové hodnoty (1 porcia)
355 kcal
34 B
30 S
12 T