žiadne živočísne bielkoviny nepotrebujeme, je to blud!
Domáci šošovicový burger
Zdroj foto: Shutterstock.com
Červená šošovica je dobrým zdrojom bielkovín (ako aj mäso), ale rastlinných. Tie potrebujeme rovnako ako tie živočíšne. A bryndza, to je jednoducho prírodný poklad! Tak sa teda poďme vrhnúť na prípravu.
Čo budeme potrebovať (2-3 porcie)?
Cesto:
- 220 g špaldovej múky
- 150 + 50 g acidofilného mlieka
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 ČL soli
- 60 g tvarohu
- olivy, sušené rajčiny (dobrovoľné)
Karbonátky:
- 80 g červenej šošovice
- 1 vajce
- 40 g bryndze
- 2 PL ovsených vločiek
- 1 PL masla (aspoň 82 percentné)
Dresing:
- 2 PL biely jogurt
- 1 ČL tahini (sezamová pasta)
- ½ ČL dijonskej horčice
- 1 PL citrónovej šťavy
- štipka soli, korenia
Postup
Najprv si pripravíme domáce burgre. Vopred upozorňujeme, že toto nie je klasické nadýchané rúrkovité cesto, ale skôr vláčne a ťažšie.
Do misky si dáme múku, soľ, kypriaci prášok do pečiva, nakrájané olivy a sušené rajčiny a postupne pridáme tvaroh a 150 ml acidofilného mlieka. Cesto jemne spracujeme vidličkou a pridáme zvyšné acidofilné mlieko. Vypracujeme cesto, ktoré nie je ani husté, ani tekuté. Z tohto cesta tvarujeme 5 burgerov a uložíme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. A pustíme sa do prípravy karbonátok.
Na 1 PL masla si osmažíme cibuľku do zlatista, pridáme šošovicu, chvíľu ju opražíme a zalejeme vodou. Varíme približne 10 minút, až kým sa voda odparí a šošovica je mäkká. Šošovicu dáme vychladnúť a po vychladnutí k nej primiešame bryndzu, vajce , 2 PL ovsených vločiek, štipku soli a korenia.
Z takto pripravenej hmoty spravíme karbonátky a dáme ich na plech spolu s burgrami.** Ak by sa karbonátky nedali tvarovať, treba pridať ešte viac ovsených vločiek.** Všetko dáme piecť do predhriatej rúry (teplovzdušná) na 180 stupňov a pečieme 15 minút, potom karbonátky prevrátime na druhú stranu a pečieme ďalších 15 minút.
Zatiaľ si pripravíme dresing tak, že všetky ingredienecie zmiešame. Na servírovanie si pripravíme ešte zelený šalát a koliesko rajčiny.
Na upečené burgre dáme dresing, karbonátky, šalát a rajčinu a prikryjeme druhým burgrom.
Vyskúšajte tiež: