Mandľové hviezdičky

Dajte chvíľu pohov sladkému a skúste si pripraviť mandľové hviezdičky. Skvele sa hodia k sviatočnému stolu a určite nimi potešíte aj svojich hostí.

mandľové hviezdičky Zdroj foto: Shutterstock.com

Mandle – olejnaté sladké alebo horké semená - prírodný zdroj výživy a vhodná náhrada za sladkosti. Z dostupných informácii sa dozvedáme, že 30 g mandlí obsahuje asi 170 kalórii, 6 g bielkovín a 15 g tuku, pričom nasýtený tuk predstavuje len 1,5 g. Mandle sú zdrojom draslíka, horčíka, vápnika, železa, fosforu, medi a zinku. Bohaté je aj zastúpenie vitamínu E a skupiny vitamínov B. Hovorí sa, že zdravie podporuje 5 orechov denne a mandle rozhodne patria medzi najhodnotnejšie. Posilňujú nervovú sústavu, spevňujú zubnú sklovinu, prospievajú pokožke, vlasom i nechtom.

Čo budeme potrebovať?

  • 300 g hladkej múky
  • 1 Visu, prípadne Heru
  • 2 KL soli
  • 6 ČL bieleho vína
  • 100 g mandlí

Postup

Múku, tuk, soľ, víno vymiešame na hladké cesto a necháme cez noc odstáť v chladničke. Cesto vyvaľkáme na múkou vysypanej doske asi na 0,5 cm hrúbku. Vykrajujeme srdiečka alebo hviezdičky, ktoré potrieme rozšľahaným osoleným vajcom a na vrch uložíme olúpanú mandľu. Pečieme v teplovzdušnej rúre pri teplote 170°C asi 20-25 minút.