Špaldová vianočka
Zdroj foto: súkr. archív
Namiesto obyčajnej múky môžeme použiť špaldovú a pohánkovú múku, namiesto bieleho cukru trstinový a namiesto rastlinného tuku na pečenie kvalitné 82-percentné maslo. Verte, vaše telo sa vám poďakuje. A chuťové poháriky tiež. Samozrejme, chuť je o čosi iná ako chuť obyčajnej vianočky, ale aj tak výborná.
Čo budeme potrebovať (na 3 stredné vianočky)?
- 400 g celozrnnej hladkej špaldovej múky
- 100 g celozrnnej pohánkovej múky
- 50 g pomletého trstinového cukru (nie hnedého) + 1 PL nepomletého
- 55 g medu
- 2 vajcia
- 40 g droždia
- 250 ml mlieka
- 170 g aspoň 82-percentného masla
- 40 g hrozienok
- 1 ČL citrónovej kôry
- štipka škorice, anízu, muškátového orieška
- 1 vajce na potretie a trošku rozdrvených orechov na posypanie
Postup
Najprv si pripravíme kvások. Teplé mlieko zmiešame s 1 PL nepomletého trstinového cukru a nadrobíme doň droždie. Necháme nakysnúť cca 10 minút.
Zatiaľ si pripravíme ostatné suroviny. Do väčšej misy pridáme špaldovú a pohánkovú múku, pomletý trstinový cukor, citrónovú kôru, škoricu, aníz, muškátový oriešok a hrozienka. Do stredu spravíme dierku a pridáme 2 celé vajíčka. Nakoniec príde rad na med a nakysnutý kvások. Vymiešame stredne husté cesto (ak je veľmi husté, dolejeme mlieko, ak veľmi riedke, dosypeme múku), ktoré prikryjeme utierkou a necháme kysnúť na teplom mieste. Treba, aby kyslo aspoň 1 hodinu.
Foto zdroj: Súkr. archív
Keď máme cesto nakysnuté, spracujeme ho a rozdelíme na 3 časti. Každú časť rozdelíme na 6 menších častí a z týchto vypracujeme guličky. Tie rozvaľkáme do kruhového tvaru, natrieme vodou a zrolujeme do slimáčika. Takto vytvoríme „hadíky“ alebo „šúlky“, ktoré rozšúlame na takú istú dĺžku (ani hrubé ani tenké) a môžeme pliecť vianočku zo šiestich prameňov.
Pramene si rozdelíme tak, že na pravej strane máme 3 pramene, a na ľavej strane takisto. Začneme prekrížením rúk, pričom do každej ruky chytíme jeden prameň z vonkajšej strany. Pokračujeme rozkrížením rúk , 1 prameň v ľavej ruke položíme na pravú vnútornú stranu a hneď uchopíme posledný prameň na pravej strane. Prameň v pravej ruke preložíme na ľavú vnútornú stranu a hneď uchopíme ľavý vonkajší prameň. Ruky tak stále rozkrižujeme a križujeme. Pomôckou pri pletení je – 1 položím, jeden chytím, 1 položím, jeden chytím... vždy beriem od kraja a dávam do vnútra. Opakujeme, až kým nezapletieme celú vianočku. Konce priadne pritlačíme.
Vianočku uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme nasekanými orechmi. Zapletieme ďalšie 2 vianočky, necháme 5 minút podkysnúť na plechu a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov (pri teplovzdušnej) a pečieme zhruba 25 minút, kým vianočka nerozvoniava a nechytá krásnu zlatistú farbu. Podávame natretú kvalitným 82-percentným maslom.
Výživové hodnoty (celá dávka – 3 vianočky)
3546 kcal
77 B
494 g S
174 g T
Výživové hodnoty – 1 vianočka (cca 300 - 400 g)
1182 kcal
26 B
165 S
58 T
Vyskúšajte tiež: