Kakaová roláda s ovocím hurmikaki

Ovocie hurmikaki je exotické ovocie, ktoré sa už dlhší čas objavovuje aj v slovenských obchodoch. Niet sa čomu čudovať, je doslova nabité vitamínmi. Vitamíny skupiny B, tiamín, niacín, vitamín C, riboflavín a najmä vitamín A, to všetko v ňom nájdete.

Kakaová roláda s ovocím hurmikaki Zdroj foto: súkr. archív

Dužina obsahuje až 80 percent vody, veľké množstvo vlákniny či prírodných antioxidantov. Vďaka pektínu, ktorý reguluje funkciu čriev, a spomínaným vitamínom, sú vhodné pre deti všetkých vekových kategórií a tehotné ženy. Toto ovocie sa dá samozrejme konzumovať čerstvé, ale môžeme z neho pripraviť aj množstvo iných sladkých pokrmov. Napríklad táto kakaová roláda, ktorá je z ovsenej múky a sladidlom je trstinový cukor.

Čo budeme potrebovať?

Cesto:

  • 5 PL ovsenej múky (pomleté ovsené vločky)
  • 5 PL trstinového cukru (alebo 4 PL medu)
  • 1 PL olivového oleja alebo čerstvého masla alebo kokosového oleja
  • 5 vajíčok
  • ½ ČL prášku do pečiva
  • PL kakaa

Plnka:

  • 3 ks hurmikaki
  • 250 g hrudkovitý tvaroh
  • citrónová kôra

Postup

Vajíčka rozdelíme na žĺtka a bielka. Do bielok pridáme štipku soli a vyšľaháme tuhý sneh. K žĺtkam pridáme cukor, ovsenú múku, olej, prášok do pečiva, kakao a vyšľaháme. Nakoniec jemne vareškou primiešame sneh z bielkov, vylejeme na veľký plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pečieme zhruba 10 minút. Ešte horúci korpus pomocou papieru na pečenie zrolujeme a zrolovaný necháme vychladnúť. Zatiaľ si pripravíme plnku. Hurmikaki si ošúpeme, nakrájame na kocky a pridáme k tvarohu spolu s citrónovou kôrou. Pomocou mixéru rozmixujeme na jemnú hmotu.

Pokiaľ by sa vám zdala plnka málo sladká, môžete pridať med. Hurmikaki je však samo o sebe dosť sladké, preto väčšinou sladkosť ovocia stačí. Vychladnutý korpus odrolujeme, natrieme plnkou a naspäť zrolujeme do rolády. Roládu dáme vychladnúť do chladničky na 2 hodiny a môžeme krájať.


Vyskúšajte tiež:

Zamatová roláda aj pre celiatikov