Studená karotkovo- pomarančovo- rakytníková polievka

Sviatky sú už za dverami ako aj naši hostia. Každoročne im pripravujeme hostinu plnú dobrôt, ale tento rok to skúsme trocha inak. Podľa tohto receptu im hravo pripravíte chutnú a hlavne ZDRAVÚ hostinu!

Studená karotkovo- pomarančovo- rakytníková polievka Zdroj foto: zlatyrakytnik.sk

Čo budeme potrebovať?

  • 500 g karotky, nakrájanej na tenko
  • 1 PL rastlinného oleja
  • 1 cibuľa, na jemno nasekaná
  • 3 PL polosuchého sherry
  • 600 ml čerstvého zeleninového vývaru
  • soľ a korenie
  • nastrúhaná kôra z 1 pomaranča
  • šťava z 3 pomarančov
  • 3 PL 100% BIO rakytníkovej šťavy
  • 3 tenké plátky pomaranča bez kôry na ozdobu
  • nastrúhaná mrkva na ozdobu

Postup

Olej rozohrejeme na panvici, pridáme cibuľu a smažíme, kým nezmäkne a nebude priehľadná. Pridáme sherry a necháme zovrieť, potom pridáme karotku, vývar, soľ a korenie. Za stáleho miešania znova privedieme do varu. Zakryjeme a varíme 45 minút, alebo kým mrkva nebude veľmi mäkká. Necháme vychladnúť. Polievku precedíme cez sitko alebo rozmixujeme do hladkej konzistencie. Dáme do misy, zakryjeme fóliou a dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny. Pred podávaním primiešame pomarančovú a rakytníkovú šťavu, pomarančovú kôru. Nalejeme do polievkových tanierov a na vrch každého položíme plátok pomaranča, posypeme trochou strúhanej mrkvy.