Studená karotkovo- pomarančovo- rakytníková polievka
Zdroj foto: zlatyrakytnik.sk
Čo budeme potrebovať?
- 500 g karotky, nakrájanej na tenko
- 1 PL rastlinného oleja
- 1 cibuľa, na jemno nasekaná
- 3 PL polosuchého sherry
- 600 ml čerstvého zeleninového vývaru
- soľ a korenie
- nastrúhaná kôra z 1 pomaranča
- šťava z 3 pomarančov
- 3 PL 100% BIO rakytníkovej šťavy
- 3 tenké plátky pomaranča bez kôry na ozdobu
- nastrúhaná mrkva na ozdobu
Postup
Olej rozohrejeme na panvici, pridáme cibuľu a smažíme, kým nezmäkne a nebude priehľadná. Pridáme sherry a necháme zovrieť, potom pridáme karotku, vývar, soľ a korenie. Za stáleho miešania znova privedieme do varu. Zakryjeme a varíme 45 minút, alebo kým mrkva nebude veľmi mäkká. Necháme vychladnúť. Polievku precedíme cez sitko alebo rozmixujeme do hladkej konzistencie. Dáme do misy, zakryjeme fóliou a dáme do chladničky aspoň na 2 hodiny. Pred podávaním primiešame pomarančovú a rakytníkovú šťavu, pomarančovú kôru. Nalejeme do polievkových tanierov a na vrch každého položíme plátok pomaranča, posypeme trochou strúhanej mrkvy.