Domáce cestoviny s petržlenovým pestom

V minulosti bolo bežné, že gazdinky si robili domáce slížiky do polievky, či cestoviny. Doba však pokročila, technika a priemysel tiež, ľudia zleniveli, a už sa málokomu chce pripraviť si domáce cestoviny z kvalitných surovín.

Domáce cestoviny s petržlenovým pestom Foto zdroj: súkr. archív

Skúste si niekedy pripraviť domáce špaldové cestoviny, budete si 100 percente istí, čo v nich je a uvidíte, že vám budú aj viac chutiť. Pretože všetko, čo si spravíte sami, chutí lepšie.

Čo budeme potrebovať (2 porcie)?

  • 2 vajcia (ideálne domáce)
  • 200 g špaldovej hladkej múky
  • ½ ČL soľ

Pesto:

  • 1 dcl olivový olej
  • štipka soli
  • petržlenová vňaťka
  • mixér

Postup

Múku zmiešame so štipkou soli a s vajíčkami. Vypracujeme tuhé cesto. Pokiaľ je veľmi riedke, pridáme ešte trochu múky, pokiaľ veľmi tuhé, môžeme pridať trochu vody. Keď máme cesto zamiesené, vyvaľkáme ho na tenký plát. Chce to silné ruky a trošku času, tí slabší môžu použiť strojček na cesto. Z tohto plátu tvoríme cestoviny takého tvaru, aký chceme. (Môžeme použiť napr. vlnovkový nožík a spraviť vlnovkové hrubé rezance.) Dáme si zovrieť vodu, do ktorej dáme 1 PL olivového oleja, soľ, a cestoviny klasicky hodíme do vody. Varíme zhruba 5 minút, pokiaľ má niekto rád mäkšie, tak 8 minút, pokiaľ niekto al dente, tak stačia aj 3 minútky.

Príprava pesta

Všetky suroviny vymixujeme na hladké pesto. Kto má rád, môže pridať aj cesnak.

Petržlenová vňaťka je navyše veľmi výživná a nabitá vitamínmi a minerálmi. Napríklad, obsahuje množstvo draslíka, vápnika, železa, horčíka a zinku. Z vitamínov sú to vitamín A, karotény, vitamín C. Petržlenová vňatka má pozitívny vplyv aj na trávenie a nervovú sústavu, pretože obsahuje výnimočné éterické petržlenové silice.

Cestoviny podávame s petržlenovým pestom, kto má rád, môže ich posypať strúhaným syrom.


Tip do kuchyne:

Ak by ste si chceli spraviť cestoviny do zásoby, stačí poukladať neuvarené cestoviny na plech a nechať ich 2-3 dni vysušiť. Potom ich skladujte buď v sklenenej nádobe alebo v umelej dóze.