Cviklový šalát s mozzarellou a mandľami

Červená repa (cvikla) je ďalšia z potravín, ktoré sú priam nabité vitamínmi, a ktoré majú na naše telo len priaznivé účinky. A ako si ju pripraviť inak, než ju zavariť do pohárov? Skúste tento jednoduchý šalát s mozzarellou. Je rýchly a vhodný napríklad na večeru.

Cviklový šalát s mozzarellou a mandľami Zdroj foto: súkr. archív

Červená repa obsahuje vitamín C (podporuje imunitný systém), vitamín B a kyselinu listovú (podporuje rast tkaniva, tvorbu červených krviniek), vitamín E (spomaľuje starnutie je dôležitý pre správnu funkciu rozmnožovacích orgánov). Z minerálov sú to napríklad kremík (pevné väzivá a pružné cievy), horčík a draslík (zabraňujú prekysleniu tela, pomáhajú znižovať hladinu kyseliny močovej v tele) a nemálo významná vláknina, ktorá napomáha k správnej funkcii čriev.

Čo budeme potrebovať (2 porcie)?

  • 4 stredné cvikle
  • 1 mozzarella
  • hrsť mandlí
  • 3 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • soľ
  • zelerová vňať

Postup

Cviklu nakrájame na kocky alebo na pásiky a cesnak na plátky. Misu z jenského skla potrieme olivovým olejom a dáme do nej nakrájanú cviklu spolu s plátkami cesnaku. Pridáme štipku soli a nakrájanú zelerovú vňať. Všetko dôkladne premiešame, prikryjeme a dáme do rúry, ktorú sme si dali vyhriať na 200 stupňov. Pečieme zhruba 25-30 minút, kým cvikla nezmäkne.

Cviklu dáme na tanier, posypeme mozzarellou nakrájanou na kocky a mandľami. A môžeme podávať.