Plnené šošovicové hokkaido tekvičky
Zdroj foto: Súkr. archív
Vyskúšajte tekvičky plnené červenou šošovicou, ktoré sú výborné buď samostatne, alebo aj ako príloha k mäsu. Červená šošovica je výborná potravina, ktorá obsahuje až trikrát viac vápnika než obilniny a 7 krát viac železa než špenát. Zo všetkých strukovín je šošovica najbohatšia na rastlinné bielkoviny (24 – 25 %) a obsahuje najmenej tukov (0,6 %). Ďalej obsahuje množstvo vitamínov skupiny B (medzi nimi aj kyselinu listovú) a minerály (horčík, draslík, fosfor). Čo je ďalej prínosné je, že obsahuje vlákninu, ktorá podporuje činnosť čriev a tak pomáha pri nepriechodnosti čriev. Navyše je ľahšie stráviteľná než fazuľa, keďže obsahuje menej trieslovín. A to najlepšie na záver, na rozdiel od ostatných druhov šošovíc (hnedá, zelená) sa varí len 10 minút. Tak šup do varenia.
Čo budeme potrebovať (4 porcie)?
- 2 menšie hokkaido tekvičky
- 100 g červenej šošovice
- 40 g bryndze
- soľ
- korenie – bazalka, oregano, rozmarín
- olivový olej
- 40 g syr eidam
- 30 g syr balkánskeho typu
Postup
Hokkaido tekvičky poriadne umyjeme a stopky z oboch strán odrežeme. Tekvičky prekrojíme pozdĺž na polovicu. Rozohrejeme rúru na 180 stupňov, tekvičky namažeme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a dáme na 15 minút zapiecť do rúry. Zatiaľ si pripravíme šošovicovú plnku. Červenú šošovicu krátko orestujeme na panvici a podlejeme vodou. (cca 3 dcl). Pridáme soľ, korenie a 10 minút dusíme na panvici. Nakoniec primiešame bryndzu a plnka je hotová. Hokkaido tekvičky vyberieme z rúry, naplníme šošovicovou plnkou a posypeme nastrúhaným eidamom. Takto naplnené tekvičky dáme naspäť do rúry a zapečieme ich ešte približne 10 minút.
Výživové hodnoty (1 porcia):
209 Kcal
14B
26,5S
6,25T