Jablkový koláč zo pšena
Bez pridaného bieleho cukru a bielej múky, dokonca je vhodný aj pre tých, ktorí trpia intoleranciou na lepok. Cesto je totižto zo pšena. Pšeno sa kedysi veľmi často využívalo v kuchyni, v súčasnosti to však už pozná len málo ľudí. To je však veľká škoda, keďže pšeno je veľmi významným zdrojom množstva vitamínov.
Tak sa poďme pozrieť, ako sa dá zdravé pyté pripraviť:
Čo budeme potrebovať?
Cesto:
- 200 g pšena
- 200 ml mlieko plnotučné
- 300 ml voda
- 20 g trstinový cukor
- 50 g med
- 1 žĺtko
- 50 g celozrnnej múky (ak chcete bezlepkovú verziu, môžete vynechať)
Plnka:
- 4-5 jabĺčok
- 1 PL škorica
- 20 g trstinový cukor
- 60 g sušené hrozienka
Pena na vrch:
- 1 bielko
Postup:
Najprv si uvaríme pšeno. Aby nám pšeno nezhorklo, dvakrát ho prepláchneme (sparíme) horúcou vodou. Sparené pšeno dáme do stredného hrnca, do ktorého pridáme 200 ml mlieka, 300 ml vody a 20 g trstinového cukru. Pšeno privedieme do varu a varíme zhruba 20 minút do zmäknutia.
Zatiaľ si pripravíme plnku. Nastrúhame si jabĺčka, ktoré zmiešame s trstinovým cukrom, škoricou a hrozienkami.
Uvarené pšeno dáme vychladnúť a po vychladnutí ho zmiešame s múkou, medom a žĺtkom. Vzniknuté cesto by malo mať hustejšiu konzistenciu. Pokiaľ je riedke, pridajte ešte trochu múky, pokiaľ je príliš husté, pridajte trochu mlieka. Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a na cesto dáme plnku z jabĺčok. Dáme piecť do rúry na 180 stupňov 20 minút. Zatiaľ si vyšľaháme z bielka sneh. Po 20 minútach potrieme koláč bielkovým snehom a pečieme ďalších 20 minút. Po upečení necháme koláč vychladnúť a nakrájame.