Polievka z červenej repy s mäsovými guľkami

Správne trávenie je pre optimálne zdravie nevyhnutné. Červená repa obsahuje veľa betaínu, ktorý napomáha povzbudzuje činnosť žalúdka a tvorbu žlče. Okrem toho zabraňuje kôrnateniu tepien a aktivuje činnosť pečene.

Čo budeme potrebovať?

  • 1 a ½ zeleninového vývaru
  • 200 g červenej repy
  • 200 g paradajok
  • 1 väčšia cibuľu
  • 4 PL smotany na varenie
  • podľa chuti soľ
  • mleté čierne korenie
  • čerstvé bylinky (petržlen, bazalka...)

Masové guľky

  • 250 g mletého mäsa (bravčové, hydinové, hovädzie)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 ČL majoránu
  • 1 vajce
  • podľa chuti soľ a mleté čierne korenie

Postup

Červenú repu nakrájame na drobné kocky a krátko povaríme. Paradajky sparíme, olúpeme a tiež nakrájame na drobné kúsky. Na panvici rozohrejeme olej, opražíme cibuľku, pridáme uvarené repu a sparené paradajky. Všetko krátko podusíme. Zalejeme vývarom a na miernom ohni povaríme asi 15 - 20 minút. Polievku potom dohladka rozmixujeme, primiešame smotanu, osolíme a okoreníme.

Medzitým si pripravíme mäsové guľky. Mleté mäso osolíme, okoreníme, pridáme prelisovaný cesnak, majoránku a vajce. Mäsovú zmes dobre premiešame a vytvárame malé guľky, ktoré opečieme na oleji. Polievku servírujeme s masovými guľkami, prípadne ich môžeme nahradiť nadrobno nakrájaným a opečeným rožkom alebo rezancami z omelety.


Vyskúšajte aj tento recept:

Zeleninová polievka s pestom