Pečený slivkový lekvár

Slivky sú vraj najčastejšie pestovaným letným ovocím na Slovensku. Pri slivkách každého napadne kysnutý slivkový koláč s mrveničkou či domáca slivovica. A čo tak lekvár? Babičky ho kedysi varili celý deň v kotli a kto išiel okolo, musel miešať...
Teraz však nikto nemá čas na hodinové miešanie, a preto sa uchyľujeme ku kupovaniu slivkových lekvárov plných cukru a umelých pektínov. Dá sa však vyrobiť aj slivkový lekvár, ktorý nemusíme miešať a máme s ním minimálne starosti. A určite je lepší ako ten z obchodu. Prezradíme vám tajomstvo tohto receptu. Je to pečenie v rúre!

Čo budeme potrebovať?

  • 4 kg slivky
  • 400 g prírodného trstinového cukru
  • 3 PL octu
  • väčší pekáč

Postup prípravy pečeného slivkového lekváru

Slivky odkôstkujeme a rozmixujeme v mixéri. Šťavu dochutíme trstinovým cukrom a necháme pol hodinu postáť. Zatiaľ si vyhrejeme rúru na 220 stupňov. Pripravíme si pekáč a na dno dáme 3 polievkové lyžice octu. Na pekáč vylejeme rozmixované slivky a dáme do vyhriatej rúry. Počkáme, kým začne zmes bubať, a potom znížime teplotu na 180 stupňov a pečieme zhruba 4 hodiny. Občas premiešame. Prebytočná voda sa bude pomaly odparovať a slivkový lekvár bude hustnúť. Keď je slivkový lekvár hustý, pripravíme si umyté výživové poháriky a naplníme ich lekvárom. Poháriky dáme do hrnca s vodou a sterilizujeme približne 5 minút. Slivkový lekvár je hotový. Z uvedeného množstva sliviek vyjde približne 7 výživových pohárikov. Nie je to veľa, no o to viac si ho vychutnáme!


Tip do kuchyne:

Sterilizujeme tak, že poháre dáme do hrnca so studenou vodou, keď voda príde do varu, stíšime plameň a varíme cca 5 minút.