Pečený slivkový lekvár
Čo budeme potrebovať?
- 4 kg slivky
- 400 g prírodného trstinového cukru
- 3 PL octu
- väčší pekáč
Postup prípravy pečeného slivkového lekváru
Slivky odkôstkujeme a rozmixujeme v mixéri. Šťavu dochutíme trstinovým cukrom a necháme pol hodinu postáť. Zatiaľ si vyhrejeme rúru na 220 stupňov. Pripravíme si pekáč a na dno dáme 3 polievkové lyžice octu. Na pekáč vylejeme rozmixované slivky a dáme do vyhriatej rúry. Počkáme, kým začne zmes bubať, a potom znížime teplotu na 180 stupňov a pečieme zhruba 4 hodiny. Občas premiešame. Prebytočná voda sa bude pomaly odparovať a slivkový lekvár bude hustnúť. Keď je slivkový lekvár hustý, pripravíme si umyté výživové poháriky a naplníme ich lekvárom. Poháriky dáme do hrnca s vodou a sterilizujeme približne 5 minút. Slivkový lekvár je hotový. Z uvedeného množstva sliviek vyjde približne 7 výživových pohárikov. Nie je to veľa, no o to viac si ho vychutnáme!
Tip do kuchyne:
Sterilizujeme tak, že poháre dáme do hrnca so studenou vodou, keď voda príde do varu, stíšime plameň a varíme cca 5 minút.