Domáce pečivo s pivom
- 3 poháre (250 ml pohárom) polohrubá múka
- 1/2 pohár svetlé pivo
- 1/2 pohár oleja
- 1/2 kocky čerstvého droždia
- 1 vajce
- 1 ČL cukor
- 1/2 ČL mleté čierne korenie
- 1/2 ČL soľ
- a na posypanie sezamové semienka
Postup
Najskôr si pripravíme kvások, potom múku preosejeme - prevzdušníme. Pridáme kvások, vajce, pivo, olej, soľ a mleté korenie. Vypracujeme polotuhé cesto (dobre je vymiesené, ak sa oddeľuje od misy aj od ruky) a necháme kysnúť na teplom mieste asi 30 minút. Vykysnuté cesto rozdelíme na niekoľko malých kôpok. Vytvoríme valčeky a tvarujeme praclíky alebo valčeky vzájomne prepletieme, ukladáme na plech vyložený fóliou na pečenie. Natrieme pivom a posypeme sezamovým semienkom. Pečieme 175°C asi 15 minút, potom teplotu znížime na 150°C a dopečieme asi ďalších 15 minút.