Tekvicové lazane s hlivami a tofu

Sezóna tekvíc sa začala už dávnejšie. Ak rozmýšľate, čo by ste si pripravili z tekvice, skúste tieto tekvicové lazane. Keďže tekvica obsahuje málo sacharidov, majú pomerne nízku kalorickú hodnotu (sto gramov tekvice hokkaido obsahuje zhruba 37 kalórií).
Toto odcenia hlavne tí, ktorí chcú zredukovať svoju hmotnosť. Tieto lazane sú vhodné napríklad na večeru, alebo aj ako ľahký obed. Spomínané hokkaido nám poslúži ako **nízkosacharidová náhrada za cestoviny s vitamínmi navyše, tofu dodá tomuto jedlu bielkoviny a hlivy ďalšie vitamíny**.

Na cca 4 porcie budeme potrebovať

  • 1 tekvica hokkaido (cca 500 g)
  • 1 bazalkové tofu
  • cca 300 g hlivy ustricovej
  • 2 rajčiny
  • 1 cibuľka
  • soľ, korenie, bazalku, oregano
  • olivový /kokosový olej
  • 20 g syr eidam
  • 1 vajce
  • 1 PL kyslej smotany

Postup

Tekvicu hokkaido umyjeme (nešúpeme) a nakrájame na čo najtenšie polmesiačky. Polmesiačiky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme, posypeme sušenou bazalkou a dáme piecť do rúry na 160 stupňov cca 20 minút. Zatiaľ si pripravíme hlivovú plnku. Na troške kokosového alebo olivového oleja si opečieme cibuľku do zlatova. Potom pridáme nakrájané hlivy a dochutíme soľou, korením a troškou bazalky. Panvicu prikryjeme pokrievkou a dusíme zhruba 10 minút. Po 10 minútach pridáme nakrájané paradajky a podusíme ďalších 10 minút.

Upečenú tekvicu hokkaido necháme trošku vychladnúť a zatiaľ si pripravíme misu na zapekanie (veľkosť zhruba 25x15), ktorú vymažeme kokosovým olejom. Tenké polmesiačiky upečenej tekvice poukladáme na spodok, a začíname vrstviť. Na prvú vrstvu tekvice dáme hlivovú plnku, na ktorú znovu poukladáme tekvicu. Na túto druhú vrstvu tekvice poukladáme na plátky pokrájané bazalkové tofu, ktoré prikryjeme poslednou vrstvou tekvice. Pripravíme si zálievku. V miske si rozmiešame vajce spolu s 1 PL smotany, 20 g nastrúhaného syra, nakrájanými lístkami bazalky, štipky soli a korenia. Túto zmes nalejeme na poslednú vrstvu tekvice a všetko dáme zapiecť do rúry na 180 stupňov zhruba 20 minút.

Nakrájame na 4 kúsky a lazane môžeme podávať. Sú chutné aj teplé, aj studené.

**Výživové hodnoty na celú zapekaciu misu:** **na 1 porciu:**
**716 Kcal** **179 Kcal**
53,74 g **B** 13,5 g **B**
69 g **S** 17,25 **S**
30,4 g **T** 7,5 **S**