Syrová roláda

Pri syroch mnohí často dvíhajú varovný prst a upozorňujú na nezdravé tuky. Na druhej strane, musíme uznať, že syry majú aj určité výhody pre naše telo. Sú významným zdrojom bielkovín a vápnika. Obsahujú vitamíny, najmä A, B2, niacín, B12, D.

Syry oceníme okrem vápnika aj pre ďalšie minerálne látky ako je zinok a fosfor. Pokiaľ zachováme pravidlo "všetko s mierou", môžeme si občas dopriať aj fantastickú syrovú roládu. Bude ozdobou každého večierku.

Čo budeme potrebovať?

  • 8 plátkov údený syr
  • 100 g šunka
  • 100 g maslo
  • 100 g syr Niva
  • 2 - 4 strúčiky cesnaku

Postup

Syr, maslo a prelisovaný cesnak dobre vymiešame. Syr rozložíme na potravinovú fóliu, naň uložíme na jemno nakrájanú šunku a syrovú nátierku. Zrolujeme, dobre utesníme a necháme odležať v chlade. Narežeme na rezy, ozdobíme vlašským orechom a pažítkou. Syrová roláda je vhodná na prípravu obloženej misy, prípadne ako predjedlo.


Vyskúšajte aj túto syrovú dobrôtku:

Turecký syrový koláč – borek