Zemiaky s pikantnou syrovou plnkou
- 8 väčších zemiakov
- 2 - 4 strúčiky cesnaku
- 4 vetvičky bazalky prípadne inej bylinky
- po 100 g nastrúhaného syra (eidam, oštiepok, parmezán – podľa chuti)
- 4 ČL maslo
- štipku mleté čili korenie
- mleté čierne korenie
- soľ
Postup
Zemiaky umyjeme, osušíme a poprepichujeme povrch šupky. Uložíme na plech a pečieme v teplovzdušnej rúre pri teplote 200 °C asi 60 minút, potom zemiaky vyberieme a necháme krátko ochladnúť. Nadrobno nasekáme bazalku, prípadne inú bylinku, pridáme prelisovaný cesnak, kôru z citróna, postrúhaný syr a maslo. Vymiešame, ochutíme čiernym korením, čili korením a soľou. Upečené zemiaky prekrojíme na ½ , vnútro zemiaka opatrne vyberieme, pridáme k syrovej plnke, premiešame a podľa potreby dochutíme. Zemiaky naplníme, dobre pritlačíme, aby plnka držala. Rozložíme na plech, na vrch každej polky zemiaka dáme hoblinku masla. Pečieme v teplovzdušnej rúre pri teplote 200 °C asi 10 minút.
Zemiaky sú vhodné ku grilovanej rybe, ale chutia aj samotné, napríklad s mrkvovým šalátom.