Zemiaky s pikantnou syrovou plnkou

Je viac dôvodov prečo zaradiť zemiaky do jedálnička. Množstvo živín v zemiakoch je neopomenuteľné. Zemiaky obsahujú prekvapivo veľa vitamínu C a vitamíny zo skupiny B. Syrová plnka a zemiaky tvoria výbornú kombináciu, ktorú sa oplatí vyskúšať.
Čo budeme potrebovať?
  • 8 väčších zemiakov
  • 2 - 4 strúčiky cesnaku
  • 4 vetvičky bazalky prípadne inej bylinky
  • po 100 g nastrúhaného syra (eidam, oštiepok, parmezán – podľa chuti)
  • 4 ČL maslo
  • štipku mleté čili korenie
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup

Zemiaky umyjeme, osušíme a poprepichujeme povrch šupky. Uložíme na plech a pečieme v teplovzdušnej rúre pri teplote 200 °C asi 60 minút, potom zemiaky vyberieme a necháme krátko ochladnúť. Nadrobno nasekáme bazalku, prípadne inú bylinku, pridáme prelisovaný cesnak, kôru z citróna, postrúhaný syr a maslo. Vymiešame, ochutíme čiernym korením, čili korením a soľou. Upečené zemiaky prekrojíme na ½ , vnútro zemiaka opatrne vyberieme, pridáme k syrovej plnke, premiešame a podľa potreby dochutíme. Zemiaky naplníme, dobre pritlačíme, aby plnka držala. Rozložíme na plech, na vrch každej polky zemiaka dáme hoblinku masla. Pečieme v teplovzdušnej rúre pri teplote 200 °C asi 10 minút.

Zemiaky sú vhodné ku grilovanej rybe, ale chutia aj samotné, napríklad s mrkvovým šalátom.