Ovocný koláčik

Veľmi rýchly a chutný ovocný koláč pre celú rodinu a po celý rok si môžete pripraviť v rôznych variáciách. Základ cesta zostáva, mení sa len ovocie, tak ako prichádza od jari do jesene. V zime môžeme použiť kompót (marhule, broskyne).
Čo budeme potrebovať?
  • 1 hrnček (250 ml) polohrubej múky
  • 1 hrnček hrubej múky
  • 1 balíček kypriaci prášok do pečiva
  • 1 hrnček kryštálového cukru
  • 1/2 hrnčeka oleja
  • 1 hrnček kyslého mlieka alebo kyslej smotany
  • 1 vajce
  • 1 kg ovocia (podľa sezóny a chuti)

Mrvenička:

  • 160 g hrubej múky alebo detskej krupice
  • 120 g masla
  • 120 g kryštálový cukor

Všetko spolu zmiešame, vypracujme sypkú hmotu, ktorá sa mrví medzi prstami.

Postup

Hrubú a polohrubú múku zmiešame, preosejeme spolu s kypriacim práškom, pridáme vajíčko, olej, kyslé mlieko alebo kyslú smotanu. Zmiešame a vypracujeme hladké riedke cesto. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie alebo na fóliu. Ovocie umyjeme, ak treba odkôstkujeme, prekrojíme na polovicu a poukladáme na cesto. Aby ovocie neprepadlo do cesta vopred ho obalíme v hladkej múke. Ak je ovocie kyslejšie, ako napríklad ríbezle, obalíme ho a posypeme práškovým cukrom. Povrch ovocia posypeme mrveničkou a pečieme. Teplovzdušná rúra pri 160 °C, čas pečenia 25-30 minút.