Špargľa s vínovo-syrovou omáčkou

Špargľa - super zelenina. Zelená je o niečo jemnejšia než biela. Biela má naproti tomu výbornú chuť, no fialová je chuťovo najvýraznejšia. Špargľa si určite nájde miesto v každej kuchyni.

Obsahuje veľa vlákniny, vitamínov, kyselinu listovú, železo a draslík. Má málo kalórii a pomáha odvodňovať. Považovaná je za osvedčené afrodiziakum a elixír mladosti. Spravidla nevyžaduje zložitú prípravu, stačí ju pripraviť na pare a ochutiť syrom. Špargľu oceníme ako zeleninu podporujúcu zdravie a tiež ako delikatesu.

Čo budeme potrebovať?

  • 700 g biela špargľa

Omáčka:

  • 150 g syr smotanový tavený syr
  • 250 ml sladká smotana (prípadne plnotučné mlieko)
  • 100 ml biele víno
  • 2 žĺtky
  • šťava z citróna
  • soľ
  • biele korenie
  • muškátový oriešok

Postup

Špargľu čistíme zhora nadol (okrem hlavičky), z hrubšej strany odrežeme asi 1 cm. Čím je špargľa tenšia, tým je jemnejšia. Umyjeme pod tečúcou vodou, zviažeme a uvaríme v osolenej vode (väčší hrniec), do ktorého ponoríme len hrubšiu časť, hlavičky sa iba paria. Varíme cca 10-15 minút. Medzitým si pripravíme omáčku. Žĺtka, biele víno, šťavu z citróna, soľ a korenie vyšľaháme do peny. Syr a smotanu krátko povaríme. Necháme schladiť asi na 45°C a za stáleho miešania pridávame do vyšľahanej peny. Omáčka má byť polotekutá, nesmie sa vyzrážať. Ochutíme soľou, bielym mletým korením a muškátovým orieškom. Servírujeme ihneď po príprave a ozdobíme posekanými bylinkami (petržlen, žerucha a pod.)


Užitočná rada do kuchyne:

Čerstvá špargľa má pevné a zatvorené hlavičky, rezné plochy sú šťavnaté. Čistíme škrabkou od vrchu nadol, kým neodstránime tvrdšiu časť, inak by bola špargľa horká. Ak chceme špargľu zabaviť horkosti pridáme do vody, v ktorej ju varíme trochu cukru a plátok citrónu, vodu môžeme použiť ako základ pre zeleninovú polievku.