Špargľa s vínovo-syrovou omáčkou
Obsahuje veľa vlákniny, vitamínov, kyselinu listovú, železo a draslík. Má málo kalórii a pomáha odvodňovať. Považovaná je za osvedčené afrodiziakum a elixír mladosti. Spravidla nevyžaduje zložitú prípravu, stačí ju pripraviť na pare a ochutiť syrom. Špargľu oceníme ako zeleninu podporujúcu zdravie a tiež ako delikatesu.
Čo budeme potrebovať?
- 700 g biela špargľa
Omáčka:
- 150 g syr smotanový tavený syr
- 250 ml sladká smotana (prípadne plnotučné mlieko)
- 100 ml biele víno
- 2 žĺtky
- šťava z citróna
- soľ
- biele korenie
- muškátový oriešok
Postup
Špargľu čistíme zhora nadol (okrem hlavičky), z hrubšej strany odrežeme asi 1 cm. Čím je špargľa tenšia, tým je jemnejšia. Umyjeme pod tečúcou vodou, zviažeme a uvaríme v osolenej vode (väčší hrniec), do ktorého ponoríme len hrubšiu časť, hlavičky sa iba paria. Varíme cca 10-15 minút. Medzitým si pripravíme omáčku. Žĺtka, biele víno, šťavu z citróna, soľ a korenie vyšľaháme do peny. Syr a smotanu krátko povaríme. Necháme schladiť asi na 45°C a za stáleho miešania pridávame do vyšľahanej peny. Omáčka má byť polotekutá, nesmie sa vyzrážať. Ochutíme soľou, bielym mletým korením a muškátovým orieškom. Servírujeme ihneď po príprave a ozdobíme posekanými bylinkami (petržlen, žerucha a pod.)
Užitočná rada do kuchyne:
Čerstvá špargľa má pevné a zatvorené hlavičky, rezné plochy sú šťavnaté. Čistíme škrabkou od vrchu nadol, kým neodstránime tvrdšiu časť, inak by bola špargľa horká. Ak chceme špargľu zabaviť horkosti pridáme do vody, v ktorej ju varíme trochu cukru a plátok citrónu, vodu môžeme použiť ako základ pre zeleninovú polievku.