Detviansky eintopf
- 600 g bravčového mäsa
- 150 gazdovskej slaniny
- 600 g zemiakov
- 3 väčšie mrky
- 3 cibule
- 1 pór
- soľ
- 2-3 chilli papričky
- šťavu z ½ citróna
- tymian
- 300 - 400 ml mäsového alebo zeleninového vývaru
- olej
Postup
Mäso naklepeme a deň vopred naložíme do marinády (2 PL sójovej omáčky, 1 PL horčice, 1 PL kečupu, 1 ČL soli, 2-3 posekané chilli papričky, 4 strúčiky prelisovaného cesnaku, 10 ml oleja a 1 celé vajce). Slaninu a cibuľu nakrájame na kocky, zemiaky a mrkvu na plátky. Do vymastenej a strúhankou vysypanej zapekacej misy ukladáme zmes zemiakov, ktoré sme rozmiešali s mrkvou, cibuľou, olejom, posypali tymianom a pokvapkali citrónovou šťavou. Na zemiaky rozložíme slaninu, na kolieska nakrájaný pór, mäso a prikryjeme ďalšiu vrstvou zmesi (zemiaky, mrkva, cibuľa). Zalejeme zeleninovým vývarom, v ktorom sme rozmiešali zvyšok marinády. Solíme opatrne, podľa toho aký je slaný vývar. Pečieme prikryté vo vyhriatej rúre na 180 °C asi 45 minút, odkryjeme a dopečieme ďalších 15 minút. Podávame so zeleninovým šalátom.