Zemiaky sú výborné na rôzne spôsoby, a navyše sú významným zdrojom vitamínu C. Zemiakovú kašu si môžeme však pripraviť tiež ako zdravší variant, keď zemiaky v pomere 1:1 skombinujeme s ďalšou zeleninou, napríklad s mrkvou, brokolicou, špenátom... Navyše získame netradičnú farebnú prílohu k mäsu, napokon „aj oči jedia.“
Zemiaky, očistíme, nakrájame na menšie kocky a dáme variť do osolenej vody. Brokolicu si pripravíme na pare. Uvarené zemiaky a brokolicu pretlačíme, pridáme maslo, horúce mlieko a soľ a vyšľaháme. Kaša je obohatená o ďalšie vitamíny, obsahujeme menej škrobu a je určite zdravším variantom než samotná zemiaková kaša. Môžeme podávať napr. s rybou alebo s tvarohovými karbonátkami.
**TIP do kuchyne:**
Zemiakovú kašu šľaháme ručne a mlieko dávame zásadne teplé, inak by bola kaša mazľavá.
Absolventka Karlovej univerzity v Prahe. Do povedomia odbornej i pacientskej verejnosti sa dostala ako manažérka v odbore ošetrovateľstvo. Stála pri zrode nového medicínskeho odboru - geriatria. Spoluzakladala jednu z prvých Agentúr domácej ošetrovateľskej starostlivosti na Slovensku. V roku 2013 bola v prestížnej celoslovenskej súťaži Sestra roka ocenená za celoživotné dielo v ošetrovateľstve. V súčasnosti píše pre viaceré internetové portály so zameraním na podporu zdravia – prevenciu. Propaguje zdravý životný štýl, vrátane racionálneho stravovania.