Netradičný koláč – ovocie s mrveničkou
Čo budeme potrebovať?
- 500 g ovocia (jablká, hrušky, marhule, podľa chuti)
- šťavu z ½ citróna
- 50 g sušených hrozienok
- za hrsť podrvených vlašských orechov
- 50 g kryštálového cukru (podľa sladkosti ovocia)
- 1 balíček škoricového cukru
Mrvenička:
- 150 g polohrubej múky
- 75 g masla
- 75 g cukru,
- 1 balíček vanilínového cukru
Postup
Jablká očistíme, zbavíme jadierok, nakrájame na tenké mesiačiky alebo na malé kocky a rozložíme do zapekacej misy z jenského skla alebo do tortovej formy. Môžeme a nemusíme vytrieť tukom, koláč sa neprichytí. Ovocie zasypeme cukrom, v ktorom sme rozmiešali škoricový cukor, pridáme sušené hrozienka, podrvené vlašské orechy. Následne si pripravíme klasickú mrveničku na koláče – múka, maslo, kryštálový cukor a balíček vanilínového cukru. Miešame tak dlho, kým sa nevytvorí zmes, ktorá sa medzi prstami zmení na mrveničku – drobí sa. Nasypeme na jablká a dáme piecť do vyhriatej teplovzdušnej rúry na 175 °C, pečieme asi 25 - 30 minút. Servírovať môžeme za tepla i za studena, ibaže teplý koláč chutí o niečo lepšie. Koláč môžeme vylepšiť pokvapkanou rozpustenou čokoládou alebo tiež vanilkovou zmrzlinou, prípadne vanilkovým pudingom.