Netradičný koláč – ovocie s mrveničkou

Mrvenička sa s obľubou používa na ovocné koláče. Ale mrvenička ako koláč? Skúste ho a dostanete koláčik s výbornou chrumkavou kôrkou. A chutí rovnako dobre na sladko i na slano.
Na sladko využijeme ovocie, polohrubú múku, maslo a kryštálový cukor. Na slano sa výborne hodí podusené mleté mäso, prípadne dusená zelenina a mrvenička zo zmesi strúhaného syra, strúhanky (ovsených vločiek) alebo strúhanku (vločky) nahradíme mandľovými lupienkami.

Čo budeme potrebovať?

  • 500 g ovocia (jablká, hrušky, marhule, podľa chuti)
  • šťavu z ½ citróna
  • 50 g sušených hrozienok
  • za hrsť podrvených vlašských orechov
  • 50 g kryštálového cukru (podľa sladkosti ovocia)
  • 1 balíček škoricového cukru

Mrvenička:

  • 150 g polohrubej múky
  • 75 g masla
  • 75 g cukru,
  • 1 balíček vanilínového cukru

Postup

Jablká očistíme, zbavíme jadierok, nakrájame na tenké mesiačiky alebo na malé kocky a rozložíme do zapekacej misy z jenského skla alebo do tortovej formy. Môžeme a nemusíme vytrieť tukom, koláč sa neprichytí. Ovocie zasypeme cukrom, v ktorom sme rozmiešali škoricový cukor, pridáme sušené hrozienka, podrvené vlašské orechy. Následne si pripravíme klasickú mrveničku na koláče – múka, maslo, kryštálový cukor a balíček vanilínového cukru. Miešame tak dlho, kým sa nevytvorí zmes, ktorá sa medzi prstami zmení na mrveničku – drobí sa. Nasypeme na jablká a dáme piecť do vyhriatej teplovzdušnej rúry na 175 °C, pečieme asi 25 - 30 minút. Servírovať môžeme za tepla i za studena, ibaže teplý koláč chutí o niečo lepšie. Koláč môžeme vylepšiť pokvapkanou rozpustenou čokoládou alebo tiež vanilkovou zmrzlinou, prípadne vanilkovým pudingom.