Mäsové guľky s brusnicovou omáčkou

Ak ste vyznávači mäsitých pokrmov, toto jedlo, obľúbené snáď v každej krajine, vás zaručene uspokojí. Mäsové guľky sú výborné s brusnicovou omáčkou a zemiakovou kašou. Ak sa budeme riadiť heslom, všetko s mierou, a najmä doprajeme si dostatok pohybu a fyzickej aktivity, určite nám neuškodí.
Čo budeme potrebovať?
  • 400 g hovädzieho mäsa
  • 400 g bravčového mäsa
  • 2 vajcia
  • 1 stredne veľkú cibuľu
  • 100 % strúhanka
  • 1 ČL zemiakového škrobu
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup

Zmiešame mleté hovädzie a bravčové mäso, pridáme žĺtky, strúhanku, osolíme, okoreníme a podľa potreby zahustíme zemiakovým škrobom. Nakoniec pridáme sneh z bielkov a zľahka zapracujeme do mäsovej zmesi. Tvarujeme malé guľky (vo veľkosti vlašských orechov), ktoré vyprážame na oleji. Medzitým si na panvicu dáme sušené brusnice (200 g), zasypeme cukrom (100 g), zalejeme vodou (300 ml) a povaríme asi 10 minút. Pridáme červené víno (200 ml), ½ KL mletého zázvoru a povaríme ďalších 5 – 10 minút. Nakoniec pridáme šťavu a kôru z citróna. Podľa potreby zahustíme zemiakovým škrobom a masové guľky vrátime späť do omáčky. Servírujeme so zemiakovou kašou a brusnicovou omáčkou.