Ak ste vyznávači mäsitých pokrmov, toto jedlo, obľúbené snáď v každej krajine, vás zaručene uspokojí. Mäsové guľky sú výborné s brusnicovou omáčkou a zemiakovou kašou. Ak sa budeme riadiť heslom, všetko s mierou, a najmä doprajeme si dostatok pohybu a fyzickej aktivity, určite nám neuškodí.
Zmiešame mleté hovädzie a bravčové mäso, pridáme žĺtky, strúhanku, osolíme, okoreníme a podľa potreby zahustíme zemiakovým škrobom. Nakoniec pridáme sneh z bielkov a zľahka zapracujeme do mäsovej zmesi. Tvarujeme malé guľky (vo veľkosti vlašských orechov), ktoré vyprážame na oleji. Medzitým si na panvicu dáme sušené brusnice (200 g), zasypeme cukrom (100 g), zalejeme vodou (300 ml) a povaríme asi 10 minút. Pridáme červené víno (200 ml), ½ KL mletého zázvoru a povaríme ďalších 5 – 10 minút. Nakoniec pridáme šťavu a kôru z citróna. Podľa potreby zahustíme zemiakovým škrobom a masové guľky vrátime späť do omáčky. Servírujeme so zemiakovou kašou a brusnicovou omáčkou.
Absolventka Karlovej univerzity v Prahe. Do povedomia odbornej i pacientskej verejnosti sa dostala ako manažérka v odbore ošetrovateľstvo. Stála pri zrode nového medicínskeho odboru - geriatria. Spoluzakladala jednu z prvých Agentúr domácej ošetrovateľskej starostlivosti na Slovensku. V roku 2013 bola v prestížnej celoslovenskej súťaži Sestra roka ocenená za celoživotné dielo v ošetrovateľstve. V súčasnosti píše pre viaceré internetové portály so zameraním na podporu zdravia – prevenciu. Propaguje zdravý životný štýl, vrátane racionálneho stravovania.