Domáce bylinkové maslo

Domáce bylinkové maslo sa zíde v každej kuchyni. Kedysi to bola jediná možnosť, ako ho získať. Dnes ho dostaneme kúpiť, ale na to domáce určite nemá. Doma pripravené má obrovskú výhodu, namiešať si ho môžeme podľa potreby a hlavne podľa chuti.
O prítomnosti živočíšneho tuku – masla vo výžive sa veľa diskutuje. Ak striktne neriešite problém, čím natrieť chlieb či pečivo, určite domácemu bylinkovému maslu z času načas neodoláte a dobre si pochutíte. Neexitujú predsa iba a zdravé a nezdravé potraviny – všetko záleží na množstve.

Čo budeme potrebovať?

  • 250 g masla
  • 1 - 2 PL byliniek (kôpor, petržlenová vňať, žerucha, prípadne mix)
  • 1 PL nadrobno nakrájanej zelenej cibuľky
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup

Bylinky, cibuľku očistíme a posekáme nadrobno. Pridáme maslo, ktoré sme si nechali odstáť pri izbovej teplote. Vymiešame, ochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením. Výborné na chlebíčky alebo na grilované mäso.

**TIP do kuchyne:** Môžeme a nemusíme pridať 2-4 strúčiky cesnaku. Aj bylinky môžeme obmieňať (podľa chuti a sezóny). Osminku masla môžeme pripraviť napr. s pažítkou a druhú osminku s petržlenovou vňaťou a pridať prelisovaný cesnak. Domáce bylinové maslo si môžeme pripraviť aj do zásoby (zamraziť a kedykoľvek použiť).