Brokolicová roláda

Brokolica je považovaná za mimoriadne zdravú zeleninu. Obsahuje vitamín C, B1, B2 a betakarotén. Najviac vitamínu C a betakaroténu obsahuje tá, ktorá je najtmavšia. Z minerálnych látok nám ponúka vápnik, železo, síru, zinok a fosfor. Dajme brokolici zelenú!
Čo budeme potrebovať?
  • 1 balenie lístkového cesta
  • 300 g brokolice
  • 100 g plátkového údeného syra
  • 100 g šunky
  • 2 vajcia
  • 20 g masla
  • 1 KL citrónovej šťavy
  • 1 ČL kryštálového cukru
  • podľa chuti soľ
  • mleté čierne korenie
  • kúsok muškátového orieška

Príloha

  • 100 g strúhaného syra
  • 5 PL kyslej smotany
  • 1 PL strúhaného chrenu

Postup

Očistenú a umytú brokolicu rozdelíme na ružičky, uvaríme vo vode, do ktorej sme pridali soľ a cukor. Keď je brokolica mäkká, vodu scedíme, necháme vychladnúť a rozmixujeme. Pridáme dva vaječné žĺtky, nastrúhaný muškátový oriešok, citrónovú šťavu, čierne korenie, soľ a podľa potreby zahustíme strúhankou. Nakoniec zľahka zapracujeme sneh z bielkov. Lístkové cesto rozložíme, pokvapkáme roztopeným maslom. Rozložíme naň plátkový syr, šunku, natrieme zmesou z brokolice, zrolujeme a vrch potrieme roztopeným maslom. Pečieme v teplovzdušnej rúre 25-35 minút pri teplote 175 °C. Nakrájame asi na 0,5 cm, prípadne na hrubšie šikmé rezy. Servírujeme zo zeleninou oblohou alebo s nastrúhaným syrom, ochutený kyslou smotanou a chrenom. Výborné spojenie brokolice, šunky a syra. Servírovať môžeme teplé - malá večera alebo za studena ako chuťovku k vínu.