Ryba so zeleninou
Čo budeme potrebovať?
- 400 g lososa
- 1 cuketu
- 2 veľké mrkvy
- ¼ menšieho karfiolu
- 2 - 4 zemiaky podľa veľkosti
- olivový olej
- čerstvú bazalku
- podľa chuti morskú soľ a mleté biele korenie
Postup
Mrkvu, cukinu nakrájame na 1,5 cm oválne kúsky. Karfiol rozdelíme na ružičky a zemiaky prekrojíme na štvrtiny, menšie na polovicu. Mrkvu a zemiaky dáme variť do horúcej vody. Karfiol a cukinu dáme variť o niečo neskôr. Z lososa si pripravíme porcie, osolíme, okoreníme a z obidvoch strán prudko opražíme na olivovom oleji.
Losos dáme na tanier, striedavo obložíme zeleninou, tak aby farebne ladila, na vrch dáme čerstvú bazalku. Varenú zeleninu pokvapkáme olivovým olejom.
**TIP do kuchyne:**
Zeleninu dáme variť do vriacej vody, pretože kyslík sa varením uvoľní a neoxiduje - neznehodnocuje vitamíny, okrem zelenej zeleniny (najmä brokolica), tú dávame variť do studenej vody a nádobu necháme odkrytú.
Začíname tvrdšou zeleninou a postupne pridávame mäkšie kúsky, solíme až ku koncu varenia, najlepšie morskou soľou. Uvaríme toľko zeleniny, koľko spotrebujeme a konzumujeme bezprostredne po uvarení, pretože sa z nej po uvarení rýchlo stráca vitamín C. |