Ryba so zeleninou

Je všeobecne známe, že ryby sú zdraviu prospešné, nemali by chýbať na žiadnom jedálnom lístku. Dopriať by ste si ich mali aspoň dvakrát za týždeň. Čo tak losos so zeleninou?
- Konzumujete ryby často? Výbornou voľbou pre vysoký obsah proteínov, omega -3 mastných kyselín je **losos**. Tu zvlášť platí „všetko s mierou“ lebo je tiež zdrojom nežiaduceho cholesterolu. - Na podporu mysle sa ponúka **makrela**, ktorá obsahuje najviac omega-3 mastných kyselín. - Najlepším zdrojom energie je **tuniak**, najmä pre svoj vysoký obsah niacínu. - Máte hlbšie do vrecka? Oceníte cenu tresky, tá je navyše zdrojom vitamínov A,D,E a omega-3 mastných kyselín.

Čo budeme potrebovať?

  • 400 g lososa
  • 1 cuketu
  • 2 veľké mrkvy
  • ¼ menšieho karfiolu
  • 2 - 4 zemiaky podľa veľkosti
  • olivový olej
  • čerstvú bazalku
  • podľa chuti morskú soľ a mleté biele korenie

Postup

Mrkvu, cukinu nakrájame na 1,5 cm oválne kúsky. Karfiol rozdelíme na ružičky a zemiaky prekrojíme na štvrtiny, menšie na polovicu. Mrkvu a zemiaky dáme variť do horúcej vody. Karfiol a cukinu dáme variť o niečo neskôr. Z lososa si pripravíme porcie, osolíme, okoreníme a z obidvoch strán prudko opražíme na olivovom oleji.

Losos dáme na tanier, striedavo obložíme zeleninou, tak aby farebne ladila, na vrch dáme čerstvú bazalku. Varenú zeleninu pokvapkáme olivovým olejom.

**TIP do kuchyne:** Zeleninu dáme variť do vriacej vody, pretože kyslík sa varením uvoľní a neoxiduje - neznehodnocuje vitamíny, okrem zelenej zeleniny (najmä brokolica), tú dávame variť do studenej vody a nádobu necháme odkrytú.

Začíname tvrdšou zeleninou a postupne pridávame mäkšie kúsky, solíme až ku koncu varenia, najlepšie morskou soľou. Uvaríme toľko zeleniny, koľko spotrebujeme a konzumujeme bezprostredne po uvarení, pretože sa z nej po uvarení rýchlo stráca vitamín C.