O tom, že je pŕhľava pre naše zdravie prospešná, niet pochýb. Upravuje trávenie a činnosť čriev, má žlčopudné a močopudné účinky. Okrem čaju je výborná tiež do jedla. Môžeme z nej pripraviť polievky, omáčky, omelety. Pridávame ju do šalátov, miešaných vajec i do nátierok. Pri zbere pŕhľavy berieme ti najmladšie výhonky zhora.
varené mäso (200 g údeného bravčového mäsa, 200 g čerstvého bravčového mäsa)
3 rožky
4 vajcia
soľ
mlieko na namočenie pečiva
125 g masla
mleté čierne korenie
3 hrste mladej pŕhľavy
Postup
Uvarené mäso pokrájame na kocky, rozmiešame s rozšľahanými žĺtkami, na kocky nakrájaným a mliekom navlhčeným pečivom, nadrobno nasekanou mladou pŕhľavou, osolíme, okoreníme a dobre premiešame. Na záver zľahka zamiešame sneh z bielkov. Uložíme do pekáča (napr. forma na srnčí chrbát), na vrch dáme kúsky masla a zapečieme. Servírujeme teplé i za studena, ozdobíme hlávkovým šalátom a na kolieska nakrájaným vajíčkom.
Absolventka Karlovej univerzity v Prahe. Do povedomia odbornej i pacientskej verejnosti sa dostala ako manažérka v odbore ošetrovateľstvo. Stála pri zrode nového medicínskeho odboru - geriatria. Spoluzakladala jednu z prvých Agentúr domácej ošetrovateľskej starostlivosti na Slovensku. V roku 2013 bola v prestížnej celoslovenskej súťaži Sestra roka ocenená za celoživotné dielo v ošetrovateľstve. V súčasnosti píše pre viaceré internetové portály so zameraním na podporu zdravia – prevenciu. Propaguje zdravý životný štýl, vrátane racionálneho stravovania.