Mrkvový bochník
- 200 g mrkvy (2 väčšie mrkvy)
- 200 g celozrnnej múky
- 200 g hladkej múky
- ½ ČL sódy bikarbóny
- 1 ČL prášku do pečiva
- 3 vajcia
- 1 smotanový jogurt
- 3 PL posekaných vlašských orechov
- 50 g ovsených vločiek (do cesta)
- 40 g cukru
- 150 ml oleja
- 1 PL ovsených vločiek (na posypanie bochníka)
Postup
Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Múku rozmiešame so sódou bikarbónou, práškom do pečiva a ovsenými vločkami. Vajcia vymiešame s cukrom, pridáme olej, orechy, mrkvu, múku a jogurt. Zľahka zamiešame, na polovicu riedke cesto prelejeme do formy na pečenie, posypeme ovsenými vločkami a ozdobíme vlašskými orechmi. Pečieme vo vyhriatej teplovzdušnej rúre na 180 °C asi 15 minút, potom teplotu znížime na 165 °C a pečieme ďalších 30 minút. Vyskúšame špajdľou, ak sa cesto na špajdľu nelepí bochník je upečený.