Mrkvový bochník

Zdravý a šťavnatý bochník – poklad zdravej výživy. Nahradí tradičné pečivo. Výborný je samostatne (ako pečivo k čaju, ku káve), ale napríklad aj s mrkvovým šalátom alebo so zeleninovými nátierkami.
Čo budeme potrebovať?
  • 200 g mrkvy (2 väčšie mrkvy)
  • 200 g celozrnnej múky
  • 200 g hladkej múky
  • ½ ČL sódy bikarbóny
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 3 vajcia
  • 1 smotanový jogurt
  • 3 PL posekaných vlašských orechov
  • 50 g ovsených vločiek (do cesta)
  • 40 g cukru
  • 150 ml oleja
  • 1 PL ovsených vločiek (na posypanie bochníka)

Postup

Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle. Múku rozmiešame so sódou bikarbónou, práškom do pečiva a ovsenými vločkami. Vajcia vymiešame s cukrom, pridáme olej, orechy, mrkvu, múku a jogurt. Zľahka zamiešame, na polovicu riedke cesto prelejeme do formy na pečenie, posypeme ovsenými vločkami a ozdobíme vlašskými orechmi. Pečieme vo vyhriatej teplovzdušnej rúre na 180 °C asi 15 minút, potom teplotu znížime na 165 °C a pečieme ďalších 30 minút. Vyskúšame špajdľou, ak sa cesto na špajdľu nelepí bochník je upečený.