Chren a zelenina – výborná kombinácia. K niektorej zelenine sa priam „pýta“, napríklad k červenej repe. Pozitívne účinky chrenu využijeme, najmä ak si doprajeme mäsité jedlá, povzbudzuje totiž tráviaci proces. Chren obsahuje draslík, vápnik, horčík, fosfor a horčicový olej, ktorý má antibakteriálne účinky.
koreňovú zelenina podľa chuti (mrkva, petržlen, zeler, cvikla)
1 väčšiu cibuľu
2-4 strúčiky cesnaku
250 ml kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
2 PL strúhaného chrenu
soľ
Postup
Cviklu si predvaríme a nakrájame na väčšie kusy, na rovnako veľké diely nakrájame mrkvu, petržlen, zeler. Cibuľu očistíme, nakrájame na osminky. Cesnak očistíme a necháme vcelku. Zeleninu polejeme olejom, osolíme a všetko dobre premiešame. Rozložíme do zapekacej misy (môžeme a nemusíme pridať na kolieska nakrájane zemiaky) a dáme zapiecť. Pečieme v teplovzdušnej rúre pri teplote 175 °C asi 25-30 minút. Servíruje poliate chrenovým dresingom s varenými zemiakmi, so zemiakovou kašou, prípade ako prílohu k mäsu.
Absolventka Karlovej univerzity v Prahe. Do povedomia odbornej i pacientskej verejnosti sa dostala ako manažérka v odbore ošetrovateľstvo. Stála pri zrode nového medicínskeho odboru - geriatria. Spoluzakladala jednu z prvých Agentúr domácej ošetrovateľskej starostlivosti na Slovensku. V roku 2013 bola v prestížnej celoslovenskej súťaži Sestra roka ocenená za celoživotné dielo v ošetrovateľstve. V súčasnosti píše pre viaceré internetové portály so zameraním na podporu zdravia – prevenciu. Propaguje zdravý životný štýl, vrátane racionálneho stravovania.