Babičkina žemľovka

Úžasne chutné bezmäsité jedlo s jablkami, marhuľami, broskyňami..., podľa chuti a sezóny. Hoci je to starý známy recept, ak do jeho prípravy vložíme kus lásky, ako kedysi naše babičky, jedlo bude neprekonateľné.

Babičkina žemľovka Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo budeme potrebovať?

  • 3 ks sladkého pečiva (makovka)
  • 3- 4 väčšie jablká
  • 250 g tvarohu
  • 3 vajcia
  • 2 balíčky vanilínového cukru
  • 1 balíček škoricového cukru 
  • 300 ml mlieka  
  • 2 PL masla 
  • 50 g hrozienok
  • citrónová kôra 
  • strúhanka na vysypanie zapekacej misy

Postup

Pečivo nakrájame na plátky, namáčame v mlieku, v ktorom je roztopené maslo a rozšľahaný vaječný žĺtok. Namočíme iba toľko, aby sa pečivo navlhčilo, ale nerozmočilo. Polovicu  uložíme do zapekacej misy, ktorú sme vytreli maslom a vysypali strúhankou. Na pečivo rozložíme tvaroh vymiešaný s dvomi vaječnými žĺtkami, vanilínovým cukrom a kôrou z citróna. Ďalšiu vrstvu vytvoríme z nastrúhaných jabĺk aj so šupkou (pod šupkou je najviac vitamínov), posypeme škoricovým cukrom a posledná vrstva je opäť navlhčené pečivo. Pečieme prikryté pri teplote 200 °C asi 15 minút (teplotu si zvolíme podľa typu rúry), potom žemľovku odkryjeme a dopečieme asi ďalších 10 minút. Z troch bielkov ušľaháme tuhý sneh, do ktorého pridáme na záver 2 PL kryštálového cukru a ešte došľaháme. Natrieme na žemľovku, teplotu znížime asi na 150 °C a pečieme ešte  7 -10 minút, kým sneh nezružovie.