Babičkina žemľovka
Zdroj foto: Shutterstock.com
Čo budeme potrebovať?
- 3 ks sladkého pečiva (makovka)
- 3- 4 väčšie jablká
- 250 g tvarohu
- 3 vajcia
- 2 balíčky vanilínového cukru
- 1 balíček škoricového cukru
- 300 ml mlieka
- 2 PL masla
- 50 g hrozienok
- citrónová kôra
- strúhanka na vysypanie zapekacej misy
Postup
Pečivo nakrájame na plátky, namáčame v mlieku, v ktorom je roztopené maslo a rozšľahaný vaječný žĺtok. Namočíme iba toľko, aby sa pečivo navlhčilo, ale nerozmočilo. Polovicu uložíme do zapekacej misy, ktorú sme vytreli maslom a vysypali strúhankou. Na pečivo rozložíme tvaroh vymiešaný s dvomi vaječnými žĺtkami, vanilínovým cukrom a kôrou z citróna. Ďalšiu vrstvu vytvoríme z nastrúhaných jabĺk aj so šupkou (pod šupkou je najviac vitamínov), posypeme škoricovým cukrom a posledná vrstva je opäť navlhčené pečivo. Pečieme prikryté pri teplote 200 °C asi 15 minút (teplotu si zvolíme podľa typu rúry), potom žemľovku odkryjeme a dopečieme asi ďalších 10 minút. Z troch bielkov ušľaháme tuhý sneh, do ktorého pridáme na záver 2 PL kryštálového cukru a ešte došľaháme. Natrieme na žemľovku, teplotu znížime asi na 150 °C a pečieme ešte 7 -10 minút, kým sneh nezružovie.