Tofu so zeleninou

Tofu je označované za najuniverzálnejší proteínový zdroj. Je to potravina, ktorá zodpovedá Hippokratovmu výroku: „Nech je jedlo vaším liekom, nech sú lieky vaším jedlom.“
Tofu obsahuje 15 – 20% plnohodnotných bielkovín. Obsahom vápnika sa vyrovná mliečnym výrobkom a je aj bohatým zdrojom železa. Navyše **neobsahuje žiadny cholesterol**. Napriek tomu, nie každému chutí. Môžeme si ho ochutiť a pripraviť na taký spôsob, ktorý nám bude najviac vyhovovať. Najjednoduchšou kombináciou je tofu so zeleninou, ale fantázii sa medze nekladú. Výbornou alternatívou sú aj nátierky, pečivo i koláče.

Čo budeme potrebovať?

  • 200 g bieleho tofu
  • 1 -2 cibule
  • 2-4 strúčiky cesnaku
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 PL sójovej omáčky
  • 1 KL rasce
  • ½ KL soli
  • zmes zeleniny (čerstvá, prípadne mrazená)
  • 150 g hrášoku (mrazený, konzervovaný)
  • 2 PL kečupu
  • 1 PL mletej kapie

Postup

Tofu syr nakrájame na kocky, pokvapkáme olivovým olejom, sójovou omáčkou, posypeme rascou a pridáme mletú kapiu. Premiešame a necháme 1 – 2 hodiny odstáť v chlade, aby tofu dobre nasiaklo. Cibuľu si opražíme na oleji, pridáme zeleninu, prelisovaný cesnak a podusíme. Pridáme tofu a podľa potreby asi 1/2 dl prevarenej vody, všetko podusíme do mäkka. Ochutíme kečupom, podľa chuti môžeme pridať chilli papriku a kurkumu. Môžeme podávať samostatne alebo s ryžou či celozrnným pečivom.