Mrkvové rezy

Mrkvu poznáme všetci a jej konzumáciu považujeme za niečo prirodzené. Mrkva je výborná surová i varená, bez nej si len ťažko predstaviť zeleninové polievky a zeleninové jedlá vôbec. O niečo menej sú známe mrkvové koláče. A pritom, chutia tak výborne!

Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo budeme potrebovať?

  • 4 vajcia
  • 4 PL trstinového cukru
  • 50 g masla
  • 300 g mrkvy
  • 130 g mletých orechov
  • 80 g celozrnnej múky
  • 1 PLK škorice
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 50 g sušených hrozienok
  • mandľové lupienky
  • lekvár podľa chuti

Postup

Žĺtky vymiešame s cukrom, pridáme rozpustené maslo a postupne pridávame múku rozmiešanú s práškom do pečiva a škoricou, mrkvu, mleté orechy. Dobre premiešame, pridáme nadrobno nakrájané hrozienka, slivky, ktoré si môžeme namočiť v ume (rume) a nakoniec zľahka zapracujeme sneh z bielkov. Cesto vylejeme na plech vyložený fóliou na pečenie a pečieme asi 40 minút. Ešte teplý koláč natrieme natenko lekvárom a posypeme mandľovými lupienkami.