Cviklová polievka

Chuť cvikly je osviežujúca a polievka z nej má nevšedný výraz. Len si predstavte tú sýtu a lákavú farbu. Nemáte chuť sa ihneď do nej pustiť?
Cvikla je prospešná pre naše zdravie - **vitamín E** podporuje regeneráciu organizmu. **Zinok, meď a jód** prospieva vlasom a nechtom, vláknina zabraňuje vstrebávaniu cholesterolu v črevách. **Draslík, horčík, vápnik** zabraňujú prekysleniu organizmu a **s cviklou sa aj ľahšie chudne**. Ak nezoženiete čerstvú môžete použiť konzervovanú.

Čo budeme potrebovať?

  • 2 ČL olivového oleja
  • 1 cibuľu
  • 4 stredne veľké cvikly
  • 1 jablko
  • 1 hrnček postrúhanej červenej kapusty
  • 4 hrnčeky slepačieho vývaru
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • ½ hrnčeka bieleho vína
  • ½ hrnčeka bieleho jogurtu
  • posekané čerstvé bylinky (pažítka alebo petržlenová vňať)

Postup

Olej zohrejeme, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a krátko podusíme. Postupne pridávame nastrúhanú kapustu, cviklu a jablko. Zalejeme vývarom a pridáme paradajkový pretlak. Varíme asi 15 minút, nakoniec prilejeme víno a servírujme. Ozdobíme jogurtom a posekanými čerstvými bylinkami. V zime servírujeme polievku teplú, v lete ju zase môžeme podávať za studena.