Zeleninová polievka s pestom
Čo budeme potrebovať?
- hrnček bielej fazule
- 2 ČL olivového oleja
- 2 cibule
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL sušeného tymianu
- 2 litre slepačieho vývaru
- 2 väčšie zemiaky
- 1 pór
- 1 mrkvu
- čierne korenie na dochutenie
Pesto
- zväzok čerstvej bazalky
- 2 strúčiky cesnaku
- PL citrónovej šťavy
- 1 PL píniových jadierok
- 2 L strúhaného parmezánu
- 2 PL olivového oleja
Postup
Fazuľu si namočíme deň vopred, scedíme zalejeme 1 a ½ litrom studenej vody a varíme asi 40 minút (ak vodu vymeníme fazuľa bude ľahšia na trávenie, nenafukuje). Olej zohrejeme, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak a tymian, dusíme asi 5 minút, pridáme slepačí vývar, zemiaky, pór, mrvu, varíme 10 minút, nakoniec pridáme uvarenú a zliatu fazuľu. Osolíme, okoreníme a servírujeme s lyžičkou pesta.
Príprava pesta
Listy bazalky dáme do mixéra spolu s cesnakom, citrónovou šťavou, olejom a rozmixujme na kašu, do ktorej pridáme píniové jadierka, nastrúhaný parmezán a opäť rozmixujeme.