Zeleninová polievka s pestom

Klasika nie je nikdy zlá, ale občas sa hodí aj malý experiment. Čo tak skúsiť zeleninovú polievku s pestom - zelenou omáčkou, ktorej hlavnou zložkou je bazalka?
Doma pripravené pesto treba hneď skonzumovať, tie z obchodu vydržia dlhšie, ale domáca výroba je domáca. Starostlivo si vyberieme suroviny a urobíme si radosť doma pripraveným pokrmom.

Čo budeme potrebovať?

  • hrnček bielej fazule
  • 2 ČL olivového oleja
  • 2 cibule
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL sušeného tymianu
  • 2 litre slepačieho vývaru
  • 2 väčšie zemiaky
  • 1 pór
  • 1 mrkvu
  • čierne korenie na dochutenie

Pesto

  • zväzok čerstvej bazalky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • PL citrónovej šťavy
  • 1 PL píniových jadierok
  • 2 L strúhaného parmezánu
  • 2 PL olivového oleja

Postup

Fazuľu si namočíme deň vopred, scedíme zalejeme 1 a ½ litrom studenej vody a varíme asi 40 minút (ak vodu vymeníme fazuľa bude ľahšia na trávenie, nenafukuje). Olej zohrejeme, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak a tymian, dusíme asi 5 minút, pridáme slepačí vývar, zemiaky, pór, mrvu, varíme 10 minút, nakoniec pridáme uvarenú a zliatu fazuľu. Osolíme, okoreníme a servírujeme s lyžičkou pesta.

Príprava pesta

Listy bazalky dáme do mixéra spolu s cesnakom, citrónovou šťavou, olejom a rozmixujme na kašu, do ktorej pridáme píniové jadierka, nastrúhaný parmezán a opäť rozmixujeme.