Hrášková polievka

Hrášok - malé zelené guľôčky obsahujú vitamín A, vitamíny skupiny B (B1,B2,B3, B6, B9), ktoré sú dôležité pre naše mentálne zdravie a pevné nervy. Cenný je i obsah vitamínu C, E a K. Z minerálnych látok sú zastúpené draslík, fosfor, horčík, mangán, sodík, vápnik, zinok i železo.

Najviac živín obsahuje čerstvý hrášok, ale nič nepokazíme ani mrazeným, či sušeným. Sušený hrach, rovnako ako fazuľu, treba vopred namočiť. Urýchlime varenie a predídeme tým nepríjemnému nadúvaniu.

Čo budeme potrebovať?

4 hrnčeky slepačieho vývaru

500 g mrazeného hrášku

1 cibuľa

3 - 4 vonkajšie listy hlávkového šalátu

1 ČL cukru

1 väčšia vetvička čerstvého rozmarínu

šťava z jedného citróna

½ hrnčeka nízkotučného jogurtu

podľa chuti soľ a čierne mleté korenie
 

Postup

Zohrejeme vývar, pridáme hrášok, cibuľu, šalát, cukor a rozmarín. Varíme asi 5 minút. Rozmarín vyberieme a polievku rozmixujeme. Polievku servírujeme pokvapkanú citrónovou šťavou a ozdobenú lyžičkou jogurtu, podľa chuti môžeme posypať čiernym mletým korením.