Hrášok - malé zelené guľôčky obsahujú vitamín A, vitamíny skupiny B (B1,B2,B3, B6, B9), ktoré sú dôležité pre naše mentálne zdravie a pevné nervy. Cenný je i obsah vitamínu C, E a K. Z minerálnych látok sú zastúpené draslík, fosfor, horčík, mangán, sodík, vápnik, zinok i železo.
Najviac živín obsahuje čerstvý hrášok, ale nič nepokazíme ani mrazeným, či sušeným. Sušený hrach, rovnako ako fazuľu, treba vopred namočiť. Urýchlime varenie a predídeme tým nepríjemnému nadúvaniu.
Čo budeme potrebovať?
4 hrnčeky slepačieho vývaru
500 g mrazeného hrášku
1 cibuľa
3 - 4 vonkajšie listy hlávkového šalátu
1 ČL cukru
1 väčšia vetvička čerstvého rozmarínu
šťava z jedného citróna
½ hrnčeka nízkotučného jogurtu
podľa chuti soľ a čierne mleté korenie
Postup
Zohrejeme vývar, pridáme hrášok, cibuľu, šalát, cukor a rozmarín. Varíme asi 5 minút. Rozmarín vyberieme a polievku rozmixujeme. Polievku servírujeme pokvapkanú citrónovou šťavou a ozdobenú lyžičkou jogurtu, podľa chuti môžeme posypať čiernym mletým korením.
Absolventka Karlovej univerzity v Prahe. Do povedomia odbornej i pacientskej verejnosti sa dostala ako manažérka v odbore ošetrovateľstvo. Stála pri zrode nového medicínskeho odboru - geriatria. Spoluzakladala jednu z prvých Agentúr domácej ošetrovateľskej starostlivosti na Slovensku. V roku 2013 bola v prestížnej celoslovenskej súťaži Sestra roka ocenená za celoživotné dielo v ošetrovateľstve. V súčasnosti píše pre viaceré internetové portály so zameraním na podporu zdravia – prevenciu. Propaguje zdravý životný štýl, vrátane racionálneho stravovania.