Šalát z čínskej kapusty
Určite ste sa stretli s tým, že sa často zamieňa pojem čínska kapusta a pekinská kapusta. Čínska kapusta netvorí hlávky a má tmavozelené až biele listy, podľa odrody. Pekinská kapusta sa podobá skôr hlávkovému šalátu. Obidva druhy sú vhodné na prípravu jedál pre vegetariánov, ale aj na prípravu šalátov k mäsitým jedlám, či ďalších pokrmov.
Čo budeme potrebovať?
- 1 väčšia hlávku čínskej kapusty
- 2 ks väčšej mrkvy
- 1 cibuľa
- 2 PL octu
- 2-4 strúčiky cesnaku
- 2 PL olivového oleja
- soľ a mleté čierne korenie
- 250 ml vody
- 4 PL kryštálového cukru
- 4 PL octu
Kapustu umyjeme, nakrájame na rezance, pridáme nastrúhanú mrkvu, prelisovaný cesnak, osolíme a okoreníme. Medzitým si zvaríme 250 ml vody, pridáme 4 PL cukru , 4 PL octu a nadrobno nakrájanú cibuľu, ktorú krátko zaparíme. Zálievku pridáme do kapusty a necháme 30 minút odstáť. Servírujem k mäsu, prípadne, ako ľahkú večeru. Vtedy môžeme pridať 200 g nastrúhaného syra alebo nakrájame 2-3 uvarené vajíčka.