Kurča na pive
Alebo radšej kurča na kyslej kapuste? Kapusta nepatrí iba ku kačici a husi, kurča na kapuste je tiež výborné.
Kurča na pive, vraj chutí ako kačica. Nezabudnite, nebude zo psa slanina, ani z vlka baranina, ani z kurčaťa kačka či hus, ibaže kurča na pive môžeme považovať za delikatesu. Vyskúšajte!
Čo budeme potrebovať?
- 1 celé kurča ( alebo 4 celé stehná)
- 250 ml čierneho piva
- 1 PL maslo
- 1 PL celá rasca
- soľ
- 2 – 3 jablká
- 4 PL oleja
- 1 kg červenej kapusty
- 1 cibuľa
- mleté čierne korenie
Kurča umyjeme, z vonku i z vnútra posolíme, posypeme rascou. Z jabĺk vyberieme jadierka, rozkrojíme na polovičky, vložíme do kurčaťa a dobre uzatvoríme, prípadne zašijeme. Uložíme do zapekacej misy a podlejeme pivom. Pečieme zakryté v teplovzdušnej rúre 175 °C asi 45 minút. Potom kurča odkryjeme, povrch natrieme maslom a necháme a zapiecť ešte asi 10 – 15 minút a servírujeme.
Kurča môžeme podávať s ryžou a hráškom. Ryžu si opražíme na oleji, podleje vodou a dusíme. Pred dokončením pridáme konzervu hrášku, premiešame a necháme dodusiť – zapariť.
Ďalšou alternatívnou prílohou je červená kapusta, ktorú nakrájame na rezance. Na panvici si oleji si opražíme cibuľku, pridáme kapustu, 1 PL cukru, rascu, soľ, mleté čierne korenie a dusíme až kým kapusta nezmäkne, nie celkom. Kapusta je vtedy dobrá keď je ešte trochu chrumkavá. Môžete a nemusíme si pridať knedľu.