Jablkové veterníčky
Čo budeme potrebovať?
- 150 g hl.múky
- 30 g solamylu
- 1ČL prášku do pečiva
- štipku soli
- 250 ml vody
- 50 g masla
- 5 ks jabĺk
- 5 ks vajec
- 1 PL zlatý klas
- 250 ml šľahačkovej smotany
Postup
V miske zmiešame múku, solamyl, soľ a prášok do pečiva. Necháme zovrieť vodu a maslo. Potom primiešame múku až do hladka. Cesto dáme do nádoby na šľahanie a na najvyšších otáčkach postupne prišľaháme vajíčka. Cesto necháme vychladnúť a odstáť. Zatiaľ si zohrejeme rúru na 200 °C. Na plech položíme papier na pečenie a pomocou dvoch lyžíc urobíme z cesta cca 12 kôpok. Pečieme cca 30 minút. Necháme vychladnúť.
Zatiaľ si očístíme jablká, zbavíme ich jadierok a nakrájame na menšie kúsky. Jablká chvíľu dusíme s trochou vody, (môžeme pridať vanilkový cukor), zahustíme zlatým klasom, ktorý rozmiešame v cca 150 ml vody. Jablká necháme vychladnúť.
Pečené mini korpusy potom rozrežeme na polovicu, na spodnú časť dáme jablká na to vyšľahanú šľahačku, do ktorej pridame lyžičku práškového cukru a stužovač, aby lepšie držala tvar.
Za recept ďakujeme pani Valérii z Košíc.