Hliva à la držky

Hoci je hliva ustricová cudzopasník, ktorý rastie na kmeňoch stromov, radi jej to prepáčime. Stromy jej totiž poskytujú dôležité živiny, a ona ich potom zase poskytuje nám.
Odborníci na výživu hovoria, že [**hliva**](/clanok/50126/hliva-ustricova) je zdravšia než šampiňóny. Obsahuje vitamíny B,C,D,K a stopové prvky ako meď, jód, selén, zinok či chróm. Má liečivé účinky - **podporuje náš imunitný systém, znižuje poruchy metabolizmu cukru a tuku, zmierňuje chronické zápaly, ochraňuje cievny systém, upravuje tlak krv a napomáha črevnému systému - čistí črevá.**

Z hlivy sa dá pripraviť veľa chutných receptov, zvykne sa jej hovoriť aj „lesné mäso“. Obsah bielkoviny je podobný ako u mäsa. Čo tak skúsiť polievku?

Čo budeme potrebovať?

  • 250 g hlivy
  • 2 väčšie cibule
  • 2 PL oleja, prípadne bravčová masť
  • 2 PL hladkej múky
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 ČL sladkej mletej papriky
  • rasca
  • mleté čierne korenie
  • majoránka
  • soľ

Postup

Hlivu očistíme, umyjeme a nakrájame na tenké pásiky. Medzitým si na oleji alebo na bravčovej masti opražíme cibuľu, pridáme hlivu, ochutíme korením, paprikou, pridáme rascu a krátko podusíme. Zaprášime múkou, podlejeme vodou (1 – 1,5l). Varíme až kým nie je hliva mäkká, podľa chuti osolíme. Nakoniec pridáme prelisovaný cesnak a rozdrvený majorán. Túto polievku ocenia najmä ľudia, ktorý „nemusia“ pravé držky.