Pšenáčik - zdravý koláč zo pšena
Čo budeme potrebovať?
- 1 šálka pšena (200g)
- 2,5 mlieka sójového
- agáve
- škorica mletá
- hrsť mandlí
- hrsť sušených sliviek
- mak
- 1-2 strúhané jabĺčka
- citrónová šťava
- citrónová kôra
Postup
Do mlieka alebo vody si dáme variť pšeno (podľa uvedeného množstva). Varíme, kým sa tekutina neodparí a zostane nám kašovitá hmota. Vypneme zo sporáku a ochutíme. Môžeme pridať napr. škoricu, slivky, mandle a osladiť zmes s agáve. Každý podľa svojej chuti. Prikryjeme a chvíľu necháme odstáť. Do formy (cca 26 cm) premiestnime pšeno a pozatláčame jemne rukami tak, aby zostal povrch hladký. Jabĺčka si nastrúhame, pridáme šťavu aj kôru z citróna, agáve, mak...kto čo len chce, fantázii sa medze nekladú. Pri ukladaní jabĺk na vrch koláčika vyžmýkame šťavu, aby nebol vrch prílíš mokrý. Dobre pozatláčame a necháme vychladnúť aspoň 1-2 hodinky. Potom dáme stuhnúť do chladu (najlepšie na noc). No a ráno už môžme maškrtiť.
Za recept ďakujeme pani Andrei z Bratislavy.