Plnené domáce cestoviny

Odborníci na výživu preferujú cestoviny bezvaječné a celozrnné. Zásadne ich nevaríme dlho, čím dlhšie sa varia, tým majú vyšší glykemický index (potraviny, ktoré majú vysoký glykemický index obsahujú cukor, ktorý sa štiepi a rýchlo vstrebáva, zvyšuje hladinu glukózy a inzulínu v krvi a rýchlo vedie k pocitu hladu).
Pri omastení sa radšej vyhneme živočíšnym tukom, oveľa vhodnejší je olivový olej.

Cestoviny rozhodne netreba zatracovať, žiadny extrém nie je dobrý, a tak skôr, než si niečo zakážeme držme sa zásady „všetko s mierou“. Prečo si raz za čas nedopriať výborné domáce cestoviny, ktoré mnohí poznajú, ako ruské pelmene, či talianske ravioli a pravda aj naše slovenské - malé taštičky s mäsovou plnkou od babičky. Doma pripravené jedlo je náročnejšie na čas, ale vyplatí sa. Príprava je celkom jednoduchá. Raz vyskúšate a určite neodoláte.

Čo budeme potrebovať?

Suroviny na základné cesto:

  • 450 g hladkej múky špeciál 00 Extra
  • 5 žĺtkov
  • 2 PL olivového oleja

Plnka - prvá alternatíva:

  • 200 g mletého mäsa – podľa chuti
  • 1 väčšia cibuľa
  • 1 vajce
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Plnka - druhá alternatíva:

  • 500 g ricotta
  • 400 g šunky
  • petržlenová vňať
  • 1 vaječný žĺtok
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Omáčka:

  • 100 g šampiňónov
  • 250 ml šľahačkovej smotany
  • 100 ml oleja
  • cesnak
  • petržlenová vňať
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Postup

Múku si preosejeme – prevzdušníme, pridáme žĺtky, olej a vypracujeme cesto. Cesto musí byť pevné, aby udržalo plnku, ale aj dostatočne elastické, aby sa nám počas plnenia netrhalo. Cesto zabalíme do fólie a necháme ho na chladnom mieste odpočívať asi 30 minút. Potom ho rozváľame na pomúčenej doske na hrúbku asi 2-3 mm, vykrajujeme kruhy, ktoré naplníme plnkou podľa chuti. Okraje natrieme vodou alebo rozšľahaným vajíčkom a stlačíme vo formičke, prípadne okraje zatlačíme vidličkou a necháme krátko obschnúť, aby spoje dobre držali. Varíme ich vo vriacej osolenej vode, až kým keď nevyplávajú na povrch.

Plnka:

Na masti speníme cibuľu, pridáme mäso, ochutíme a dusíme. Do vychladnuté mäsa pridáme jeden žĺtok a nakoniec zapracujeme sneh z bielka.

Omáčka:

Šampiňóny nakrájame, podusíme, pridáme prelisovaný cesnak, zalejeme smotanou, osolíme a okoreníme. Krátko povaríme a na záver posypeme bylinkami. Uvarené cestoviny prelejem omáčkou a ozdobíme čerstvými bylinkami.

**TIP do kuchyne:** Na jedno vajce počítame 100 g múky. S cestom pracujeme rýchlo, aby neoschlo. Ak nám niečo z obeda ostalo, domáce cestoviny sú dobré aj na druhý deň. Stačí ich ohriať a poliať napr. kyslou smotanou.