Plnené domáce cestoviny
Cestoviny rozhodne netreba zatracovať, žiadny extrém nie je dobrý, a tak skôr, než si niečo zakážeme držme sa zásady „všetko s mierou“. Prečo si raz za čas nedopriať výborné domáce cestoviny, ktoré mnohí poznajú, ako ruské pelmene, či talianske ravioli a pravda aj naše slovenské - malé taštičky s mäsovou plnkou od babičky. Doma pripravené jedlo je náročnejšie na čas, ale vyplatí sa. Príprava je celkom jednoduchá. Raz vyskúšate a určite neodoláte.
Čo budeme potrebovať?
Suroviny na základné cesto:
- 450 g hladkej múky špeciál 00 Extra
- 5 žĺtkov
- 2 PL olivového oleja
Plnka - prvá alternatíva:
- 200 g mletého mäsa – podľa chuti
- 1 väčšia cibuľa
- 1 vajce
- mleté čierne korenie
- soľ
Plnka - druhá alternatíva:
- 500 g ricotta
- 400 g šunky
- petržlenová vňať
- 1 vaječný žĺtok
- mleté čierne korenie
- soľ
Omáčka:
- 100 g šampiňónov
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 100 ml oleja
- cesnak
- petržlenová vňať
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup
Múku si preosejeme – prevzdušníme, pridáme žĺtky, olej a vypracujeme cesto. Cesto musí byť pevné, aby udržalo plnku, ale aj dostatočne elastické, aby sa nám počas plnenia netrhalo. Cesto zabalíme do fólie a necháme ho na chladnom mieste odpočívať asi 30 minút. Potom ho rozváľame na pomúčenej doske na hrúbku asi 2-3 mm, vykrajujeme kruhy, ktoré naplníme plnkou podľa chuti. Okraje natrieme vodou alebo rozšľahaným vajíčkom a stlačíme vo formičke, prípadne okraje zatlačíme vidličkou a necháme krátko obschnúť, aby spoje dobre držali. Varíme ich vo vriacej osolenej vode, až kým keď nevyplávajú na povrch.
Plnka:
Na masti speníme cibuľu, pridáme mäso, ochutíme a dusíme. Do vychladnuté mäsa pridáme jeden žĺtok a nakoniec zapracujeme sneh z bielka.
Omáčka:
Šampiňóny nakrájame, podusíme, pridáme prelisovaný cesnak, zalejeme smotanou, osolíme a okoreníme. Krátko povaríme a na záver posypeme bylinkami. Uvarené cestoviny prelejem omáčkou a ozdobíme čerstvými bylinkami.
**TIP do kuchyne:** Na jedno vajce počítame 100 g múky. S cestom pracujeme rýchlo, aby neoschlo. Ak nám niečo z obeda ostalo, domáce cestoviny sú dobré aj na druhý deň. Stačí ich ohriať a poliať napr. kyslou smotanou. |