Ryba - maďarská pochúťka

V maďarskej kuchyni, ako iste aj v tej našej, nachádzame stopy sťahovania národov. Najmä v pohraničí sa jedlá značne podobajú – preberajú sa chute. Maďarská kuchyňa je typická červenou paprikou a výraznou štipľavou chuťou. Aj ryba na maďarský spôsob musí byť štipľavá. Vyskúšajte, možno vám zachutí.

Čo budeme potrebovať?

  • 4 porcie filé
  • 125 g masla
  • 1 ČL mletej štipľavej červenej papriky
  • 3 väčšie cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1- 2 čili papričky
  • 2 paradajky, prípadne 2 PL kečupu
  • 200 ml bieleho vína
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 250 ml kyslej smotany, prípadne biely jogurt
  • soľ podľa chuti

Postup

Filé osolíme, okoreníme, pokvapkáme citrónom a necháme asi 15 minút odstáť. Pripravené filé obalíme v múke, do ktorej sme zamiešali štipľavú červenú papriku. Opražíme na masle a preložíme do misy. Cibuľu nakrájame nadrobno a podusíme na masle, pridáme prelisovaný cesnak, čili papričky, paradajky, podlejeme vínom a povaríme. Pred dokončením pridáme smotanu alebo jogurt, necháme krátko prevrieť a rozmixujeme. K hotovej omáčke pridáme filé a necháme ho v nej postáť, aby chytilo dobrú chuť. Podávame s varenými zemiakmi posypané čerstvými bylinkami.