Pestrý cestovinový šalát so sezamovými semienkami
Z vitamínov sú zastúpené: vitamín B1, B2, B3 a vitamín E. Navyše má vynikajúce minerálové zloženie. Obsahuje vápnik, horčík, železo, zinok, draslík, fosfor. Jeho zloženie ho predurčuje k prevencii i liečbe mnohých ochorení. Napríklad vysoký obsah vitamínov skupiny B (B1, B2, B3), horčík a fosfor robia z neho pomocníka pri depresii a neuróze. Vysoký obsah zinku podporuje zase imunitu a metabolizmus.
Čo budeme potrebovať?
- 300 g celozrnných cestovín
- 3 cibule
- 3 ks zeleninovej papriky – zelená, žltá, červená
- 1 pór
- 2 PL oleja
- 1 PL medu
- 1 PL vinného octu
- 3 PL sezamových semienok
- podľa chuti soľ
- mleté čierne korenie
Postup
Zeleninu si očistíme, umyjeme. Cibuľu nakrájame na mesiačiky, papriku na užšie pásiky a pór na kolieska. Na panvici ohrejeme olej a pridáme zeleninu. Dusíme asi 5 minút, potom podlejeme vývarom a dusíme asi ďalších 5 – 10 minút. Medzitým si uvaríme cestoviny, prelejeme ich nálevom z vinného octu, medu, soli a korenia. Pridáme udusené zeleninu a dobre premiešame. Servírujme s nasucho opraženými sezamovými semienkami.