Falošný zemiakový šalát

Zemiakový šalát na štedrovečerný stôl patrí, no nemusí byť iba ten klasický, s majonézou. Falošný alebo jednoduchý šalát je oveľa stráviteľnejší. Ak ho chcete ozvlášniť, môžete pridať trošku opraženej slaniny.

Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo budeme potrebovať?

  • 1000 g šalátových zemiakov (typ A)
  • 3 väčšie cibule
  • 4 PL oleja
  • 4 PL octu
  • 4 PL cukru
  • (100 - 200 g slaniny)
  • 1 ČL mletého čierneho korenia
  • soľ podľa chuti

Postup

Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke, vodu nesolíme, ale pridáme 2 ks bobkového listu a 1 ČL octu. Uvarené zemiaky očistíme a necháme vychladnúť. Medzitým si urobíme sladkokyslý nálev – 300 ml vody, 4 PL cukru, 4 PL octu a do vriaceho nálevu zaparíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Zemiaky krájame na kolieska o hrúbke cca 0,5 cm, osolíme okoreníme a zalejeme nálevom. Nakoniec pridáme škvarky zo slaniny a 4 PLK oleja, prípadne použijeme masť zo slaniny. Dobre premiešame a necháme v chlade postáť do druhého dňa. Servírujeme ako prílohu k rybe, prípadne k inému mäsu.