Horehronská vianočná šošovicová polievka
Zdroj foto: Shutterstock.com
Čo budeme potrebovať?
- 150 g šošovice
- 200 g zemiakov
- 200 ml mlieka
- 1 údené koleno
- 2 PL hladkej múky
- 4 PL oleja alebo bravčovej masti
- 1 väčšiu cibuľu
- 4-6 strúčikov cesnaku
- 1 ČL mletej červenej papriky
- ½ ČL mletého čierneho korenia
- 2- 4 guľôčky čierneho korenia
- 1-2 bobkové listy
- soľ podľa chuti
Postup
Najskôr si uvaríme údené koleno spolu s bobkovým listom, cibuľou a celým korením. Šošovicu si uvaríme zvlášť. Z oleja, múky, prípadne bravčovej masti, urobíme zápražku, pridáme mletú červenú papriku, mleté korenie, soľ a zalejme vývarom z údeného mäsa. Necháme zovrieť, prisypeme nadrobno nakrájané zemiaky. Keď sú zemiaky uvarené, pridáme uvarenú šošovicu, nakrájané údené mäso a podľa potreby dochutíme soľou a korením. Servírujme s opečenými hubami na masle, podľa chuti môžeme pridať kyslú smotanu.
Vyskúšajte tiež: