Vianočná torta
Čo budeme potrebovať?
Cesto:
- 10 vajec
- 300 g cukru
- 4 ČL strúhanky
- 300 g orechov
- 1/4 ČL prášku do pečiva
Plnka:
- 4 vajcia
- 4 PL práškového cukru
- 1 PL hladkej múky
- 50 ml silnej čiernej kávy
- 265 g masla
Postup
9 žĺtok a jedno celé vajce vyšľaháme s cukrom, pridáme strúhanku a orechy, do ktorých sme zamiešali prášok do pečiva. Premiešame a nakoniec do cesta zľahka zamiešame sneh z 9 bielkov. Cesto vylejeme do vymastenej, strúhankou vysypanej tortovej formy a pomaly pečieme pri teplote 170 °C, asi 45-50 minút.
Plnka:
Celé vajcia, práškový cukor, hladkú múku a 50 ml silnej vychladnutej čiernej kávy šľaháme nad parou na hustú kašu. Potom odstavíme a za tepla pridáme maslo, dobre vymiešame. Necháme vychladnúť, vychladnuté znovu vymiešame a necháme asi 1/2 hodinu postáť v chladničke. Korpus rozrežeme na polovicu, zľahka pokvapkáme umom (rumom) alebo silnou čiernou kávou, rovnomerne rozložíme plnku. Prikryjeme druhou časťou korpusu. Krémom na tenko natrieme boky a posypeme mletými orechmi. Navrch torty dáme čokoládovú polevu a ozdobíme podľa chuti a fantázie (napríklad polovičkami vlašských orechov, mandľami, cukrárenskými ozdobami a pod.)