Detvianska vianočná kapustnica

Vianočná kapustnica je neopakovateľná a neodolateľná. Obsahuje okrem emocionálneho náboja aj vitamínovú bombu pre zdravie, dokáže posilniť obranyschopnosť organizmus. S mäsom môžeme pokojne šetriť alebo bravčové mäso a klobásu jednoducho nahradiť mäsom z ryby.

vianocna_kapustnica_1 Zdroj foto: Shutterstock.com

Čo budeme potrebovať?

  • 1 ks údeného kolena
  • 1-1,5 kg bravčového mäsa
  • 1 kg kyslej kapusty
  • 1 pár údenej klobásy
  • 30-40 g sušených húb
  • 100 g sušených sliviek
  • soľ
  • mleté čierne korenie
  • červenú mletú papriku
  • 5 ks stredne veľkej cibule
  • 3 veľké zemiaky
  • 1 šľahačkovú smotanu
  • 3 strúčiky cesnaku

Postup

Údené mäso dáme do hrnca, zalejeme vriacou vodou a varíme. Keď je údené mäso skoro uvarené, vložíme klobásu a ešte spolu povaríme. Klobásu a mäso vyberieme, do vody dáme variť kyslú kapustu, bobkový list, sušené slivky a huby. V prípade potreby pridáme vodu, tak do 4-5 litrov. Medzitým opražíme cibuľu, prisypeme mletú papriku, korenie a na kocky nakrájané bravčové mäso. Dusíme vo vlastnej šťave. Keď je mäso udusené, pridáme ho do kapusty a ešte krátko povaríme. Zahustíme postrúhaným surovým zemiakom. Nakoniec pridáme na kocky nakrájané údené mäso, klobásu a prelisovaný cesnak. Takto pripravenú kapustnicu môžeme servírovať. Prípadne ešte "doladiť" kapustnicu smotanou.


Vyskúšajte tiež:

Horehronská vianočná šošovicová polievka