Opitý vinšovník
Čo budeme potrebovať?
Cesto:
- 4 vajcia
- 200 g práškového cukru
- 200 g polohrubej múky
- 1 balíček prášku do pečiva
- 10 PL vody
Prvá plnka:
- 250 g orechov
- 150 ml umu (rum)
- 150 g práškového cukru
- 1 balíček vanilínového cukru
Druhá plnka:
- 4 vajcia
- 6 PL práškového cukru
- 1 PL kakaa
- 250 g masla
Čokoládová poleva
- 150 g čokolády na varenie
- 30 g stuženého tuku
- 1 PL oleja
Postup
Žĺtky vymiešame s cukrom do peny, pridáme preosiatu múku s rozmiešaným kypriacim práškom, postupne vodu a nakoniec pridáme sneh zo štyroch bielkov. Plech vyložíme fóliou na pečenie. Pečieme v teplovzdušnej rúre asi 15-20 minút, pri teplote 180 °C, keď cesto „vyskočí“ znížime na teplotu 150 °C. Počas celej doby rúru neotvárame, aby cesto „nepadlo“, po 20 minútach vyskúšame špajdľou, mala by byť suchá a korpus upečený.
Prvá plnka:
Mleté orechy zmiešame s cukrom a umom (rumom) a necháme postáť.
Druhá plnka:
Celé vajcia s cukrom a kakaom vyšľaháme nad parou na hustú kašu. Necháme vychladnúť a potom zašľaháme maslo. Na upečený korpus natrieme ríbezľový lekvár, rozložíme orechovú plnku, na ňu dáme maslovú plnku, opäť necháme stuhnúť a nakoniec polejeme čokoládovú polevu. Uložíme v chlade a pred servírovaním a nakrájame ostrým nožom.