Opitý vinšovník

Druhý vianočný sviatok začínal príchodom vinšovníkov malých i veľkých – otcov i synov. Tradovalo sa, že má do domu, ako prvý prísť vinšovať muž. Vinšovníci boli za krásne verše odmeňovaní sladkosťami. „Vinšovníci poďte k nám, dobrý koláč pre vás mám!“

Čo budeme potrebovať?

Cesto:

  • 4 vajcia
  • 200 g práškového cukru
  • 200 g polohrubej múky
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 10 PL vody

Prvá plnka:

  • 250 g orechov
  • 150 ml umu (rum)
  • 150 g práškového cukru
  • 1 balíček vanilínového cukru

Druhá plnka:

  • 4 vajcia
  • 6 PL práškového cukru
  • 1 PL kakaa
  • 250 g masla

Čokoládová poleva

  • 150 g čokolády na varenie
  • 30 g stuženého tuku
  • 1 PL oleja

Postup

Žĺtky vymiešame s cukrom do peny, pridáme preosiatu múku s rozmiešaným kypriacim práškom, postupne vodu a nakoniec pridáme sneh zo štyroch bielkov. Plech vyložíme fóliou na pečenie. Pečieme v teplovzdušnej rúre asi 15-20 minút, pri teplote 180 °C, keď cesto „vyskočí“ znížime na teplotu 150 °C. Počas celej doby rúru neotvárame, aby cesto „nepadlo“, po 20 minútach vyskúšame špajdľou, mala by byť suchá a korpus upečený.

Prvá plnka:

Mleté orechy zmiešame s cukrom a umom (rumom) a necháme postáť.

Druhá plnka:

Celé vajcia s cukrom a kakaom vyšľaháme nad parou na hustú kašu. Necháme vychladnúť a potom zašľaháme maslo. Na upečený korpus natrieme ríbezľový lekvár, rozložíme orechovú plnku, na ňu dáme maslovú plnku, opäť necháme stuhnúť a nakoniec polejeme čokoládovú polevu. Uložíme v chlade a pred servírovaním a nakrájame ostrým nožom.